Portret/Mădălina Irava, adolescenta care-şi trăieşte viaţa în rime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Irava
Mădălina Irava

Eleva a compus primele poezii la 11 ani, iar acum publică poeme în revistele de creaţie literară. Băcăuanca lucrează deja la primul ei volum. În loc de discoteci şi petreceri prelungite, Mădălina Irava îşi petrece nopţile compunând versuri în rime.

Poemele sale au fost răsplătite cu numeroase premii şi au fost publicate în reviste de specialitate.

„Compun poezii încă din clasa a V-a, dar cred că cele care au prins contur şi care mi s-au părut cele mai reuşite le-am realizat începând cu clasa a IX-a. Poemele eminesciene sunt sursa mea de inspiraţie, de unde se nasc şi multe din poeziile mele. Mihai Eminescu este poetul drag sufletului meu“, a spus Mădălina.

Creaţiile ei au fost premiate deja la numeroase concursuri de poezie. „În anul 2006 am participat cu cenaclul condus de doamna profesoară Carmen Oboroceanu la un concurs susţinut la Bucureşti şi am obţinut premiul I. Cel mai recent premiu l-am obţinut în luna aprilie 2009, sub îndrumarea doamnei profesoare Elena Bostan, în cadrul manifestării «Luna Pădurii», unde am obţinut premiul al II-lea“, a adăugat liceanca. 

Operele ei, apărute în reviste de specialitate

Mai nou, Mădălina îşi încearcă talentul în poezii cu teme filosofice. A publicat în reviste de creaţie literară din Bacău, iar printre poemele sale se numără „Poet“, „Omul“, „Vis albastru“, „Pasăre albastră“, „De ziua ta...“ etc. „Am debutat şi  în revista „Plumb“, a Asociaţiei Culturale „Octavian Voicu“, cu patru poezii, în luna decembrie anul trecut. Acum câteva zile a apărut şi primul număr de pe anul acesta al revistei, unde au mai fost publicate alte patru poeme“, a detaliat Mădălina.

Adolescenta speră să scoată pe piaţă, în anii viitori, propriul ei volum de poezii. „Nu am să renunţ să scriu poeme. Pentru mine, poezia schimbă ceea ce e urgent în ceea ce e important, ne umanizează. Astfel, devenim mai sensibili, mai atenţi la cei din jur şi ne dăm seama că în sufletul fiecăruia dintre noi este loc de mai bine“, a mai spus adolescenta.

Referitor la momentul în care îşi va lansa volumul de poezii, Mădălina nu a localizat o perioadă anume. „E prea devreme să mă pronunţ când îmi voi publica primul volum, dar consider că în fiecare poezie compusă de mine este loc şi de mai bine şi aş vrea mai întâi ca totul să mi se pară perfect în arta scrisului frumos“, a încheiat adolescenta. Visul ei cel mai apropiat este să devină studentă la Facultatea de Litere.

Profil

Născută: 13 februarie 1991, Bacău.
Studii: Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“.
Familie: Locuieşte cu părinţii, mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri

Vei aborda şi alte teme în poeziile tale?
Da. Ar trebui cred, să abordez teme noi, moderne şi astfel să mă detaşez puţin de poemele eminesciene de la care mă inspir. Dragostea pentru „Luceafărul poeziei româneşti“ va rămâne însă veşnic în sufletul meu.

Care este persoana care te-a susţinut pentru a scrie poezii?
Le sunt recunoscătoare mai multor persoane, dar pe această cale aş vrea să-i mulţumesc în special domnului învăţător Gheorghe Spiridon, care mi-a pus condeiul în mână pentru prima dată.

Ce-i place
Îmi place să stau în sânul familiei, să socializez, să-mi fac noi prieteni, să cunosc noi locuri, culturi, religii şi astfel să am o cultură generală bine pusă la punct.

Ce nu-i place
Nu îmi plac persoanele cu două feţe şi, mai ales, minciuna.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite