Portret/Iosif Sarca, a găsit secretul sănătăţii veşnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Sarca
Iosif Sarca

A început să practice yoga la 30 de ani, diagnosticat fiind cu o boală gravă. A învins-o. Acum, la 72 de ani, spune că se simte mai tânăr cu fiecare zi ce trece. Îşi poartă cu demnitate cei 72 de ani împliniţi, ca şi cum povara timpului nu ar exista. Zâmbeşte îngăduitor când i se spune că arată de 60.

„Sportul mă ajută foarte mult“, îşi dezvăluie secretul Iosif Sarca, din toată inima, cu mărinimia omului care ştie secretul vitalităţii şi vrea să-l împărtăşească şi altora.

„Mi-aş dori ca tinerii din ziua de azi să facă mai multă mişcare. Mie mi-a schimbat viaţa“, mărturiseşte septuagenarul. Nenea Iosif e cam zgârcit la vorbă, mai ales atunci când este rugat să povestească despre trecutul său.

A pus mâna cu greu pe un manual de yoga

O viaţă întreagă a fost modest şi nu i-a plăcut să iasă în faţă fără un motiv serios: „Ce să vă spun. La 30 de ani aveam mari probleme de sănătate. Medicul de la societatea la care lucram m-a sfătuit să încerc şi yoga. I-am urmat sfatul“.  Iosif Sarca îşi aminteşte şi acum cât de greu i-a fost să găsească un manual de yoga. Existau pe piaţă astfel de publicaţii şi pe vremea lui Ceauşescu, dar trebuia să ai relaţii mari să pui mâna pe o carte.

„Tot medicul a fost cel care m-a ajutat. Mi-a făcut rost de un manual pe care l-am xerocopiat. Apoi am început să lucrez“, povesteşte bătrânul.
Deşi nu a avut un mentor adevărat, dorinţa lui Iosif Sarca de a-şi schimba viaţa a fost atât de puternică încât a trecut peste cele mai mari neajunsuri. El spune că a ajuns să se simtă atât de bine, încât a trecut cu brio testele unui examen medical necesar pentru o detaşare în străinătate.

De la QiGong la Tai Chi

Iosif Sarca recunoaşte, totuşi, că a avut mai multe momente când a renunţat la sport, dar că a revenit la el cu şi mai multă patimă.

După Revoluţie, bărbatul a continuat să facă yoga, mai ales că în România devenise o modă practicarea artelor marţiale orientale şi a tehnicilor de meditaţie. „Am avut ocazia să-l întâlnesc pe maestrul Lin Kai Ting, care mi-a arătat calea spre o altă artă orientală: QiGong. Trei ani am mers la aceste cursuri“, povesteşte Sarca. Apoi tace. Nu ştie dacă e cazul să intre în amănunte sau să se limiteze doar la informaţii de rutină. Aproape şoptind, spune că a căpătat şi capacitatea de a  vindeca diverse afecţiuni.

După QiGong, Iosif Sarca a vrut să încerce şi altă esenţă a artei orientale: Tai Chi. A început să-i aprofundeze sensurile acum trei ani. „Am aflat de instructorul Doru Botez şi de cursurile de Tai Chi. Nu am avut nevoie de mai mult. La ce-i bun Tai Chi-ul? La echilibru, linişte şi tot felul de afecţiuni“, explică septuagenarul.

Nu lipseşte de la niciun antrenament şi, dacă ar avea mai mult spaţiu acasă, ar lucra suplimentar.  Iosif Sarca nu se fereşte să afirme că experienţa sa în yoga îl ajută tare mult şi că simte o energie debordantă atunci când face exerciţii.

Profil

Născut: 10 martie 1937, Iaşi.
Studii: Studii tehnice de radio, a lucrat ca proiectanct la Direcţia de Telecomunicaţii.
Familie: Are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de mult înseamnă mişcarea pentru un bărbat trecut de prima tinereţe?
Foarte mult. De la o vârstă, dacă nu ai grijă de tine, ai să simţi că îţi dau târcoale toate bolile pământului. Eu pot spune că am găsit leacul lor.

Ce sfaturi le-aţi da tinerilor?
Să fie mai activi şi să facă multă mişcare. Eu am 72 de ani şi mă simt în formă. Le-aş dori să fie la fel ca mine, când o să ajungă de vârsta mea.

Ce-i place
Îi place să cunoască cât mai multe lucruri noi. De aceea, când are timp, navighează pe internet. Nu pierde ocazia de a citi şi de a se plimba. Acum, la pensie, are tot timpul din lume.

Ce nu-i place
Septuagenarul priveşte lucrurile dintr-un alt unghi. „Trebuie să abordezi o atitudine de viaţă încât să nu poţi spune niciodată «nu-mi place». Lucrurile pur şi simplu se întâmplă şi n-ai ce face“, mai spune Iosif Sarca.   

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite