Portret/Dana Cristina Călţaru: De 20 de ani în slujba oftalmologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când vorbeşte de meseria de oftalmolog, în ochii săi apar luminiţe. Nu e nevoie de mai multe dovezi pentru a concluziona că doctoriţa Dana Călţaru este îndrăgostită de profesie. Ar povesti ore în şir cum se face o intervenţie oftalmologică, ce presupune o operaţie de cataractă, cum se desfăşoară intervenţiile în cazul plăgilor penetrante oculare cu sau fără corp străin.


Am urmat drumul medicinei datorită naşului meu, care este medic pediatru. Aveam vreo cinci sau şase anişori când am zis prima dată că voi ajunge doctor“, a explicat ea. La început, oftalmologia nu se afla printre specializările preferate.


La absolvirea facultăţii nu am vrut să iau în calcul două specializări: dermatologia şi oftalmologia. M-am răzgândit când am aflat că existau posturi pe oftalmologie chiar în oraşul în care locuiam şi am ales să mă specializez pe această ramură. A fost o opţiune bună şi nu regret această alegere“, a mai spus doctoriţa.  


Două ore cu ochii pe microscop


Ca urmare a profesionalismului său, doctoriţa Dana Călţaru a devenit cunoscută în acest domeniu, iar în prezent este şefa Secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului Judeţean Bacău, iar principala sa dorinţă este să se perfecţioneze continuu în acest domeniu. Dana susţine că, de-a lungul anilor, a făcut sute de intervenţii chirurgicale, iar de cea care a durat cel mai mult îşi aminteşte cel mai bine, ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri.


A durat două ore, iar intervenţia a fost pentru un strabism paralitic, adică o paralizie a mai multor muşchi oculari. În astfel de operaţii trebuie să dai dovadă de o bună coordonare a mâinilor şi de multă răbdare pentru că se lucrează la microscop. Ochiul e un organ atât de delicat, iar cu cât operaţia e mai lungă, cu atât riscurile intervenţiei sunt mai mari. Dar în orice operaţie există şi riscuri“, ne-a spus medicul oftalmolog Dana Cristina Călţaru.   


21 de operaţii
într-o singură zi


Doctoriţa crede că fără răbdare, echilibru şi multă experienţă nu se poate lucra într-un astfel de domeniu şi că, până-n prezent, pacienţii n-au avut motive să o mustre.„Cele mai multe intervenţii chirurgicale pe care le-am avut într-o zi au fost în număr de 21, majoritatea fiind urgenţe. Pentru că se lucrează la microscop, nu ai timp nici să-ţi dai seama dacă eşti obosită, nu ai timp să realizezi cum te simţi în general“, a încheiat oftalmologul.

întrebări şi răspunsuri

Cam câte intervenţii aveţi într-o zi?

Sunt două zile pe săptămână în care am operaţii. De obicei, în jur de zece pe zi.

Continuaţi să vă perfecţionaţi în acest domeniu ?

Aceasta este principala mea dorinţă. Să mă perfecţionez continuu. Particip la congrese, seminarii, iar toate acestea mă ajută să-mi îmbunătăţesc tehnica. În plus, aşa poţi învăţa din experienţa altor colegi.

ce-i place
Doctoriţei Cristinei Călţaru îi place să petreacă mult timp alături de familie, să meargă în excursii sau să schieze. Îndrăgeşte animalele, în special câinii, şi chiar are acasă un lup german.


ce nu-i place
Medicului oftalmolog nu-i plac persoanele care mint şi nici cele violente. „Nu suport agresiunea fizică şi nici cea verbală“, a precizat  medicul.

profil
născută. 5 iulie 1963, la Râmnicu Vâlcea.
studii. Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală Bucureşti, Rezidenţiat în Oftalmologie.
familie. Căsătorită, are doi copii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite