Portret/Andrei Niţă creşte 120 de păsări exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentul băcăuanului este plin de papagali din cele mai diferite specii. Crescăto-rul a făcut din pasiune şi o afacere profitabilă.

Andrei Niţă creşte de 23 de ani păsări exotice. A început cu o pereche de papagali, pe care  i-a crescut în apartamentul în care locuia împreună cu familia. Deşi nu a visat de mic să fie înconjurat de alte vietăţi, după foarte puţin timp Andrei a făcut o pasiune pentru ele. 

„Aveam 47 de ani când am cumpărat primii canari. Îmi amintesc că am fost tare mândru de achiziţia mea şi m-am ataşat tare de ei. De 22 de ani mă ocup de păsările mele, iar acum am peste 120 de papagali Peruşi, Nimfă, Canari şi păapagali Rosella. Am avut mult mai multe, dar le-am vândut“, a spus bărbatul.

Pasiunea îi aduce şi profit

Andrei Niţă recunoaşte că scoate profit din creşterea păsărilor exotice. Nu le cumpără însă doar pentru bani, ci din pasiune. El spune că nu ar putea sta mult timp departe de papagalii săişi că în ultimii cinci ani nu a mai plecat de acasă pentru că a dorit să se ocupe de ei. 

„Toate păsările îmi sunt dragi şi am grijă de ele aşa cum pot. Am propria crescătorie în balconul apartamentului meu, iar păsările sunt crescute în condiţii excelente. Îmi aloc zilnic opt ore pentru a le îngriji. Dacă nu sunt eu acasă, cea care se ocupă de ele este soţia mea şi astfel păsările sunt în permanenţă îngrijite“, spune Andrei Niţă.

Bărbatul mai povesteşte că e o afacere bună până la urmă şi se fac bani frumoşi din vânzarea acestor  păsări pentru că băcăuanii iubesc animalele şi cumpără fără probleme.

„Cel mai ieftin papagal costă 40 lei şi este Peruşul, dar am şi papagali Rosella al căror preţ ajunge şi la 350 de lei. E foarte costisitoare întreţinerea şi mâncarea păsărilor, însă sunt mulţumit de munca mea pentru că îmi aduce şi profit şi o fac şi din pasiune“, adaugă el.

Merge cu păsările la târg

Andrei Niţă povesteşte că de un sfert de secol este prezent în fiecare duminică în Târgul de Animale din curtea Vivariului. Bărbatul povesteşte că acest târg a devenit o tradiţie în acest oraş şi este mândru de faptul că a fost unul dintre iniţiatorii evenimentului.

„Voaim să expunem păsările spre vânzare şi nu aveam un loc al nostru. Atunci, împreună cu alţi trei colegi, am luat iniţiativa de a organiza acest târg chiar în curtea Vivariului. De atunci, zeci de expozanţi ne adunăm la acest târg şi suntem prezenţi în fiecare duminică pentru a ne vinde vietăţile“, explică bărbatul.

Profil
Născut. 23 decembrie 1940, Săuceşti.
Studii. Şcoala Profesională, Secţia Mecanică.
Familie. Căsătorit, are patru copii.

Întrebări şi răspunsuri
Este greu să îngrijiţi zilnic 120 de păsări?
Am grijă de ele ca de copiii mei. Dacă nu eşti pasionat de aşa ceva, nu poţi să te ocupi de ele.
Ce iubiţi cel mai mult la păsări?
Te îndrăgosteşti negreşit de cântecul lor. Acum recunosc sunetele fiecărei specii de papagal în parte. Ştiu în fiecare moment cine cântă, dar şi câţi papagali cântă la un loc.

Ce-i place
Andrei Niţă este captivat de îngrijirea păsărilor, dar şi de construitul coliviilor. Atunci când vinde o pasăre are pregătită şi o căsuţă specială, construită chiar de el.

Ce nu-i place
Nu-i plac crâşmele şi să stea la vorbă cu oamenii care nu prea au ce povesti. Nu-i place să stea departe de familia sa şi nici de păsările sale.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite