Portret/Andreea Brăilescu: „Violoncelul scoate sunetul perfect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Brăilescu
Andreea Brăilescu

Adolescenta a lăsat pianul pentru violoncel, instrument pe care-l studiază la Liceul de Arte „George Apostu“, şi-şi doreşte să-i ajute pe bolnavi.

Artista a debutat pentru prima oară pe scenă la vârsta de 6 ani, când a câştigat premiul I la la un concurs de pian. Dorinţa de a studia muzica, dar şi rivalitatea dintre fraţi, a determinat-o să umeze Liceul de Arte „George Aposu“.

„Când aveam 5 ani, sora mea mai mare, Simona, a intrat în clasa I, la secţia pian. Şi pentru că devenisem geloasă pe ea mi-am dorit şi eu să cânt şi am început să studiez pianul. Apoi, din clasa I până în clasa a IV-a, am obţinut numai premii I la concursurile de pian“, a explicat adolescenta.

După ce a studiat aproximativ opt ani pianul, tânăra a simţit că nu e instrumentul care o reprezintă cel mai bine şi din clasa a VIII-a a început să descopere secretele violoncelului.

„În copilărie mi-a plăcut vioara, dar era târziu în clasa a VIII-a să o mai studiez şi atunci am ales violoncelul. După ce am ascultat un recital la violoncel am realizat că m-am îndrăgostit de sunetul acestui instrument“, a mai spus artista. În ultimii ani, adolescenta a făcut impresie bună pe scenă atunci când s-a prezentat la concursurile de muzică, unde a cântat la violoncel.

„Anul trecut am obţinut premiul III la Concursul Internaţional de Muzică «Emanuel Elenescu». Nu am cântat solo, ci împreună cu colegele mele din formaţia Cvartet în care activez“, a completat eleva. A susţinut recitaluri peste tot prin ţară, dar unul i-a rămas bine întipărit în minte. „Eram în clasa a VIII-a şi am surprins într-un mod plăcut publicul atunci când am apărut pe scenă cu violoncelul, iar toţi cei care mă cunoşteau se aşteptau să apar cu pianul“, a povestit Andreea.

Terapie prin muzică

Andreea îşi doreşte să ajungă să vindece bolnavii cu ajutorul violoncelului. „Despre meloterapie s-au făcut foarte multe cercetări şi s-a descoperit că muzica este una dintre cele mai plăcute posibilităţi de vindecare. S-a făcut un experiment pe pacienţii cu  anumite boli incurabile care ascultau Mozart şi care s-au vindecat“, a subliniat artista. Băcăuanca spune că muzica violoncelului poate fi o adevărată terapie pentru bolnavi.

„Pot să modific sunetul după cum îmi place şi pot să transmit celorlalţi ce stări vreau. La pian nu mă pot exprima aşa cum o fac la violoncel pentru că lipsesc vibraţiile corzilor. Poziţia pe care o am când cânt face ca vibraţiile emise de el să-mi ajungă exact la inimă“, susţine Andreea.

Profil
Născută. 27 martie 1993, Bacău.
Studii. Elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „George Apostu“, secţia Instrumental-Violoncel.
Familie. Locuieşte cu părinţii, are două surori.

Întrebări şi răspunsuri
Ce fel de sunete redă  violoncelul?
Sunetul scos de violoncel este perfect. Are atât note grave, cât şi acute, adică  înalte.
Din repertoriul căror compozitori interpretezi la violoncel?
Camille Saint-Saens este preferatul meu, dar interpretez şi piese din repertoriul marilor compozitori, cum ar fi Edward Elgar, Luigi Boccherini, Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart.

Ce-i place
„Îmi place sportul foarte mult şi ador să scriu poezii şi să citesc. Ultimul roman pe care l-am citit este «O lumina pe cărarea mea» de Lynn Austin“, mai spune Andreea.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac ceasurile pentru că ticăitul lor îmi aminteşte mereu că viaţa e aşa de scurtă. Nu-mi place să stau degeaba, cu toate că uneori am nevoie să mă relaxez, şi nu-mi plac oamenii mediocri“, completează tânăra.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite