Portret/Adrian Colibaba, în slujba medicinii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Colibaba conduce Serviciul de Ambulanţă Bacău şi intervine pentru a salva viaţa victimelor din cele mai grave accidente produse pe drumurile judeţului.

A ajuns să lucreze în domeniul medical, la Serviciul de Ambulanţă, datorită adrenalinei pe care o presupune această meserie ,dar şi datorită faptului că a fost încurajat de tatăl său să devină medic.

„Dintotdeauna mi-am dorit să devin doctor. Tatăl meu a fost tehnician stomatolog şi mi-a încurajat dorinţa de a urma medicina. A fost supărat însă că nu am reuşit să fac stomatologia. Am ales medicina de urgenţă pentru că sunt mai energic“, explică Adrian Colibaba.

Prima intervenţie s-a încheiat cu succes

Ca medic pe ambulanţă, Adrian se confruntă zilnic cu situaţii neprăvăzute, precum accidente rutiere în care sunt zeci de răniţi. În aceste condiţii, orice ezitare le poate fi fatală pacienţilor, iar fiecare secundă este esenţială. Primul contact cu medicina de urgenţă l-a avut în urmă cu patru ani. Medicul povesteşte că a reuşit să treacă cu brio proba de foc.

„Am fost solicitat într-o noapte în timp ce eram de gardă să intervin să efectuez transferul unei fete de 18 ani  către Bucureşti, victima unui accident rutier. Pe drum, undeva în Focşani, pacienta a făcut un stop cardio-respirator, moment în care am aplicat ce am învăţat că trebuie să fac şi am rezolvat cazul cu succes. Pacienta a fost resucitată în mijlocul unei intersecţii din Focşani şi a fost stabilizată“,  îşi aminteşte medicul.  

O meserie cu responsabilităţi majore

Medicul consideră că a şti să acorzi primul ajutor presupune o responsabilitate colosală. La fiecare intervenţie, Adrian Colibaba trebuie să dea tot ce are mai bun şi să pună suflet pentru a salva viaţa victimei. Sunt însă şi situaţii când nu se mai poate face nimic, momente în care este esenţial, spune medicul, să nu-şi piardă echilibrul psihic.

„Trebuie să rămâi cu conştiinţa împăcată că ai făcut tot ce era de competenţa ta. În acele moment nu trebuie să-ţi abandonezi încrederea în tine“, se confesează Adrian.

Băcăuanul spune că momentele cele mai dificile din viaţa unui medic care lucrează pe ambulanţă sunt acelea când trebuie să comunice familiei starea pacientului. „E important să empatizezi cu familia victimei, să înţelegi suferinţa, dar trebuie să rămâi neutru din acest punct de vedere fiindcă responsabilităţile sunt mari şi orice semn de îndoială ar putea afecta credibilitatea persoanei repective“, mai povesteşte Adrian Colibaba.

Profil
Născut. 3 mai 1977, Rădăuţi, Suceava.
Studii. Facultatea de Medicină Iaşi, Rezidenţiat în medicină de familie.
Familie. Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Rămân legaţi foştii pacienţi de tine?
Da. Mai sunt momente când pacienţii şi rudele lor mai trec pe la sediul nostru şi ne caută ca să ne mulţumească. Eu nu-i prea recunosc  pentru că de multe ori pe pacienţi i-am văzut murdari de sânge, iar acest lucru mă împiedică să le reţin chipul.  
Care sunt situaţiile cele mai neplăcute?
Cele mai traumatizante cazuri sunt cele cu copii arşi. E foarte greu de suportat pentru că toţi copiii în general îşi exprimă stresul şi durerea prin plâns şi lucrul acesta înduioşează.  Copiii sunt fragili, iar ţesutul uman devine cu atât mai fragil după o arsură. E ca şi cum ai pune o îngheţată la cuptorul cu microunde.

Ce-i place
„Am o pasiune  pentru fotografie, iar atunci când am timp profit să mă ocup de ea. Îmi place modul macro de fotografie, adică sa fotografiez cu zoom astfel încât să fie scoase în evidenţă toate detaliile. Am o colecţie personală de fotografii cu insecte, munţi şi flori“, spune Adrian.

Ce nu-i place
„În general, apreciez la o persoană două calităţi: simţul umorului şi simţul ridicolului. Atunci când cele două calităţi lipsesc nu mă simt confortabil în prezenţa acelor persoane“, explică medicul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite