Portret/ Gabriel Postolache, voluntar ecologist şi turist pe marile scene ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când nu luptă pentru protejarea mediului înconjurător, tânărul se alătură unei trupe de actori şi participă la cele mai cunoscute festivaluri de teatru din ţară. Gabriel este membru activ al Centrului Regional de Ecologie Bacău.

Spune că acest rol i se potriveşte de minune pentru că l-a învăţat să-şi depăşească propriile limite în confruntările cu natura, cu oamenii şi cu sine însuşi. „Sunt membru al Consiliului Directiv din cadrul acestei organizaţii, a cărei principală ţintă este educarea oamenilor în relaţia cu natura“, a explicat Gabriel.

Vrea să salveze brăduţii

Băcăuanul se simte bine în sânul acestei organizaţii pentru că munceşte într-o echipă care promovează acţiunile de voluntariat pentru protejarea mediului înconjurător. Pentru el, lecţiile de maturizare au venit odată cu proiectele în care s-a implicat. Tânărul a avut parte ca voluntar de experienţe inedite prin proiectele pe care le-a şi coordonat, iar cel mai aproape de sufletul său a rămas cel al vânzării brăduţilor de Crăciun în ghiveci.

„Am dorit să le ofer o alternativă băcăuanilor în pragul sărbătorilor de iarnă şi anume de a le vinde brăduţii numai în ghiveci. Le-am oferit instrucţiuni de folosire şi le-am dat numerele noastre de telefon pentru a ne putea contacta atunci când vor să replanteze copăceii. Ideea care a stat la baza acestui proiect a fost de a nu mai observa pe străzi brazi rupţi sau irosiţi degeaba pentru că sunt prea scumpi şi nu-i cumpără nimeni.  Am vândut cam 200 de brăduţi, iar peste un sfert dintre ei i-am replantat în Bacău şi-n împrejurimile oraşului“, a spus băcăuanul.
Alte proiecte au avut un real succes la nivel de judeţ şi datorită numărului celor implicaţi. „Cel mai recent proiect s-a desfăşurat luna trecută şi s-a intitulat «Start Sezonului Verde». Au fost implicaţi peste 250 de elevi voluntari din opt licee băcăuane. Proiectul a constat în ecologizarea Lacului II Bacău“, a mai povestit ecologistul.

Gabriel Postolache este convins că după astfel de experienţe tot mai multe persoane vor dori să activeze ca voluntari. „În ultima perioadă am remarcat că la sfârşitul fiecărei şedinţe din cadrul Centrului Regional de Ecologie Bacău, cel puţin cinci persoane devin voluntari. Am a juns să fim destul de cunoscuţi prin acţiunile noastre“, a mai spus el.

Gabriel mai are şi o mare pasiune pentru actorie. De doi ani şi jumătate face parte dintr-o trupă de teatru pentru adolescenţi şi investeşte multă energie în repetiţiile pe care le face.

Actorul-voiajor

„Am câştigat nenumărate premii la concursurile la care am participat, iar pe cel mai recent l-am obţinut chiar în această lună. Pentru piesa «In memory of», pe care am jucat-o în cadrul Festivalului de Teatru de la Suceava şi am primit premiul pentru cel mai bun scenariu. Am avut o coregrafie specială şi foarte grea“, a explicat el.

Tânărul participă frecvent la festivaluri de teatru în oraşele Turda, Timişoara, Bacău şi Suceava, unde a fost nominalizat de multe ori la categoria cel mai bun actor. „Acum doi ani, când am participat la cel mai mare festival de teatru în limba engleză pentru adolescenţi «ID Fest», am fost nominalizat pentru cel mai bun actor într-un rol secundar“, spune mândru Gabriel.

Profil

Născut: 13 ianuarie 1992, Bacău.
Studii: Elev în clasa a XI-a la Colegiul „Anghel Saligny“.
Familie: Locuieşte cu părinţii, mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai schimbat mult de când ai devenit voluntar ecologist?
Practic, această organizaţie a fost un cadrul perfect pentru dezvoltarea mea personală. Centrul de Ecologie mi-a deschis multe porţi pentru că am cunoscut multe persoane şi mi-am făcut prieteni, iar în România acest lucru este foarte important.

Cum ai convinge un tânăr să devină voluntar?
Nu prea poţi să-i convingi. Eu cred că alegerea este de partea lor şi depinde în mare măsură de propriile lor caractere şi dacă sunt potriviţi pentru o astfel de implicare.

Ce-i place
Îmi place bunul-simţ şi simţul civic, iubesc teatrul şi muzica. Ascult orice gen de muzică, dar pentru rock manifest o slăbiciune.

Ce nu-i place
Nu-i place nesimţirea oamenilor. De asemenea, ceea ce îi displace cel mai mult tânărului băcăuan este incultura.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite