Portret/Teodora Nicodim, cel mai tânăr designer de interior din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodora Nicodim
Teodora Nicodim

Luptă să-şi facă un nume printre artiştii din Bacău. În timpul liber, îi place să îmbine pictura cu fotografiile digitale, pentru a realiza tablouri inedite. Este îndrăgostită de arta digitală şi de designul de interior.

Pasiunea pentru frumos a descoperit-o de mic copil, când a avut norocul de a cunoaşte o pictoriţă din Comăneşti, care i-a transmis plăcerea de a lucra în domeniul artei plastice.

„Mi-aduc aminte că pictam alături de ea naturi statice. Mi-a explicat primele taine ale picturii. Mi-am dat seama încă de atunci că vreau să devin artistă“, povesteşte tânăra. 

A ştiut că designul îi este drumul în viaţă

Rudele şi prietenii au fost cei care au îndrumat-o să meargă mai departe pe această cale şi în clasa a VIII-a s-a decis să dea examenul pentru a intra la Liceul de Artă din Bacău. „Am absolvit Secţia de Artă Monumentală. Profesorii mei, Vasile Crăiţă Mândră şi Dionis Puşcuţă, mi-au deschis orizonturile. Am învăţat foarte mult datorită lor“, continuă ea. Nu numai că pictoriţa pe care a cunoscut-o în copilărie a avut un rol cheie în destinul ei, a aflat despre Facultatea de Design de la fiul acesteia. „M-am hotărât atunci că acesta este drumul meu şi, pentru că am muncit foarte mult, am intrat din prima la această facultate. Astfel, am făcut o trecere de la arta interpretativă la desenul tehnic, riguros al obiectelor. Orice lucru am învăţat să-l redau respectând proporţiile“, explică băcăuanca. Dacă în liceu a învăţat primele elemente despre pictură, iar în facultate noţiunile legate de redarea cât mai exactă a unor obiecte, după finalizarea studiilor tânăra artistă s-a orientat către designul de interior.

Are cuvântul decisiv în amenajarea unei locuinţe

Pentru că a vrut să-şi câştige existenţa prin artă, Teodora a ales, imediat după terminarea facultăţii, să lucreze în domeniul amenajării de locuinţe.
„Prietenii mi-au recomandat persoane care-şi construiau case şi aveau nevoie de ajutorul unui specialist. La primele proiecte, mi-am dat seama că îmi este greu, dar am luat-o ca pe o provocare“, mai spune tânăra. A învăţat să lucreze în echipă şi să asculte de sfaturile clienţilor şi, în prezent, are foarte multe comenzi pe care trebuie să le onoreze. „Merg cu clientul peste tot la cumpărarea materialelor, sunt foarte minuţioasă şi nu mă las uşor până nu văd lucrarea dusă până la capăt“, a mai spus ea.

Chiar dacă este foarte ocupată, Teodora nu a renunţat la pasiunea ei pentru pictură. Ba mai mult, este pasionată şi de fotografia digitală, de aceea încearcă să le îmbine într-un mod armonios.

„Realizez tablouri pornind de la fotografii pe care le măresc, le printez şi peste care adaug tuşe de ulei sau acrilyc. În acest sens, acum ceva timp am vernisat o expoziţie, la Galeria Nouă, cu 15 lucrări. Nu au fost scoase la vânzare deoarece compoziţiile redau rudele şi prietenii mei“, a încheiat ea.

Profil

Născută: 17 noiembrie 1984, Comăneşti.
Studii: Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Universitatea „George Enescu“ Iaşi.
Familie: Necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Se poate trăi din artă şi design?
Pasiunea şi meseria mea dau rezultate în timp. Banii vin odată cu notorietatea. Nu este greu să-ţi faci un nume în domeniu pentru că asta implică foarte multă muncă şi talent creativ. Eu dau tot ce am mai bun pentru a deveni cât mai pricepută.

Sunt deschişi oamenii spre munca ta?
Am avut surpriza de a constata că băcăuanii caută designerii de interior când îşi construiesc case. Nu numai oamenii cu bani caută să-şi creeze în locuinţe un ambient cât mai plăcut, dar şi cei care au doar un simplu apartament cu două camere. Lucrul acesta mă bucură foarte mult şi mă face să am încredere în mine.

Ce-i place
Adoră filmele şi şi-a făcut un hobby din a găti mâncare chinezească. Experimentează reţete noi pentru a deveni cât mai pricepută în arta culinară. De asemenea, colecţionează multe albume de artă şi design.

Ce nu-i place
Teodora urăşte oamenii iresponsabili. Mai mult, îi displac constructorii care fac lucrări superficiale şi şi-ar dori ca agenţii economici să aducă o gamă variată de produse în magazinele lor, pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele şi ea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite