Portret/Ştefan Iancu: „O meserie făcută cu plăcere devine artă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cei mai apreciaţi frizeri din oraş practică această meserie de peste 45 de ani. Spune că, dacă ar fi să dea timpul înapoi, ar face exact acelaşi lucru.

A intrat pentru prima dată într-o frizerie în 1964, ca ucenic, iar acum este şef de unitate la frizeria de pe Calea Republicii din Bacău.
La 16 ani, Ştefan Iancu a fost îndrumat de tatăl său către meseria de frizer. Părintele practicase această meserie când era în armată, în timpul războiului, şi a avut grijă să-i împărtăşească şi lui secretele meseriei. Aşa se face că tânărul Ştefan Iancu, odată absolvent al şcolii elementare, a devenit ucenic la o frizerie.


A tuns mii de băcăuani


„Este mare diferenţă între ucenicia de atunci şi cea de acum. Făceam comisioane pentru frizeri, dimineaţa la 5.30, iar seara făceam curăţenie. Prindeam şi meserie pentru că uneori, dacă ajungeam primul, veneau clienţi care voiau să fie tunşi sau bărbieriţi. Veneau şi de la mine, din Ţibăneşti, rude şi cunoştinţe, aşa am învăţat meserie“, povesteşte frizerul, care a tuns mii de băcăuani. Ştefan Iancu a avut, însă, ocazia să practice şi o altă meserie, cea de sudor. În 1969 a absolvit o şcoală la Nicolina (judeţul Iaşi), după care a primit un loc de muncă la Electromontaj Bacău.


„Aşa am ajuns aici, însă am lucrat ca sudor doar trei ani, după care am plecat în armată, la Bucureşti. Acolo am reluat activitatea de frizer, iar când m-am întors în Bacău, tot frizerie mi-am dorit să fac şi m-am angajat la Cooperativa Muncă şi Artă“, precizează el. Traseul profesional a avut apoi mai multe etape: din 1974 în 1977 a lucrat la frizeria nr.2 din Piaţa Florescu, apoi a fost promovat în funcţia de şef de unitate la frizeria nr. 24 Orizont.


„În 1988 am preluat frizeria unde sunt şi acum şef de unitate. Avem un colectiv numeros, clienţi fideli, care sunt mulţumiţi. Îmi place meseria pe care o fac, iar orice meserie făcută cu plăcere devine artă. Cei mai importanţi pentru un frizer sunt clienţii. Ei trebuie respectaţi şi trebuie să primească servicii de cea mai înaltă calitate, făcute cu profesionalism şi seriozitate. Ei sunt materia primă a frizerului, trebuie să îi respectăm şi să-i stimăm, pentru că ei sunt pâinea noastră“, consideră Ştefan Iancu.


Spune bancuri în timp ce-şi tunde clienţii


Frizerul băcăuan îşi atrage clienţii făcându-i să râdă în timp ce îi tunde. „Şefu’“, cum e cunoscut în frizerie, are în repertoriu o adevărată colecţie de glume bune, din toate domeniile şi de toate felurile, iar clienţii săi pleacă întotdeauna cu zâmbetul pe buze, după ce ascultă bancurile spuse cu umor de frizer. Nu a regretat niciodată drumul parcurs în viaţă.

__________

profil
născut.
4 aprilie 1949, Ţibăneşti, judeţul Iaşi.
studii. De peste 40 de ani frizer.
familie. Are două fete şi este bunic.

întrebări şi răspunsuri
Aţi fost ucenic, iar acum îi învăţaţi pe alţii meserie. Cum este ?
În primul rând le spun ce au de făcut, teoretic, apoi practic. Le transmit că e important să ştie că după cum îşi dau ei interesul, aşa vor învăţa meserie.
Când aţi câştigat primii bani din meseria pe care o practicaţi ?
În perioada uceniciei. Mai făceam câte un „ciubuc“, periam un client, îi ţineam haina. Când veneau clienţi matinali voiau să fie tunşi sau bărbieriţi, aşa că îi luam eu, după ce le spuneam că sunt ucenic şi este posibil să mai greşesc.

ce-i place
„Îmi plac foarte mult glumele. Îmi place să văd clientul că se simte bine, că este mulţumit şi relaxat. Hobby-ul meu este fotbalul şi ţin cu Chelsea, Inter, Real Madrid şi Steaua“, spune Ştefan Iancu.

ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii leneşi şi cei mincinoşi“, a spus frizerul Ştefan Iancu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite