Portret/Nicolae Apetroaie a descoperit elixirul tinereţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are 81 de ani, medicul Nicolae Apetroaie face în fiecare săptămână antrenamente de tai chi, care îl fac să se simtă la fel de ager ca-n tinereţe. Doctorul Nicolae Apetroaie a îmbătrânit frumos. Anii care s-au rostogolit peste el au săpat adânc pe chip, dar nu i-au redus vivacitatea.

Chiar dacă duce pe umeri 81 de primăveri, bătrânelul se simte la fel ca în urmă cu trei decenii.

Zâmbeşte cu înţeles, când este întrebat care e secretul său. „O viaţă echilibrată, activă. De trei ani încoace m-au revigorat antrenamentele de tai chi. Sunt alt om de când fac mişcare“, mărturiseşte octogenarul.

Ţine cabinetul deschis la 18 ani după pensionare

Doctorul Apetroaie a îngrijit pacienţi în cele mai sărace localităţi din ţară. Până să ajungă medic dermatolog în Bacău, Nicolae Apetroaie a profesat câţiva ani la Flămânzi, apoi la Buhuşi. Nu regretă nicio clipă experienţa acumulată în cele două localităţi, pentru că s-a ghidat întotdeauna după dictonul: „Din faţa destinului nu poţi fugi“. A acceptat cu seninătate toate provocările vieţii. În 1992 s-a pensionat, dar niciodată nu a vrut să renunţe la meseria sa. „Am deschis un cabinet particular şi îmi continui activitatea. Dacă sunt în vârstă, nu înseamnă că nu mai exist“, spune cu înţelepciune octogenarul.

Drept dovadă că spiritul este mult mai tânăr decât trupul, în urmă cu trei ani doctorul Nicolae Apetroaie s-a apucat de tai chi. „Doru Botez a fost cel care m-a convins. A fost suficient să merg o singură dată la sală ca să prind drag de mişcare“, explică octogenarul.
Antrenamentele i-au schimbat viaţa

Ca orice vârstnic, imediat ce a trecut pragul de 70 de ani, doctorul Apetroaie începuse să simtă plumbul bătrâneţii. Îl dureau articulaţiile, începuse să se închidă în sine şi să devină morocănos. Nici lui nu i-a venit să creadă cât de reconfortat se simţea după ce ieşea de la sală şi cât de mult acţionează asupra psihicului mişcările de tai chi.

„E ca un balsam pentru mine acest sport. Dar şi ca un tonic. Mă simt bine  fizic, dar şi psihic. Când merg la sală uit de toate, de boli, de necazuri, chiar de criză“, râde pensionarul.

Schimbările în bine nu au scăpat ochilor atenţi ai rudelor, iar impresia acestora despre activitatea sportivă a doctorului Apetroaie a devenit cât se poate de favorabilă. Mai mult, fiul octogenarului împreună cu soţia au hotărât să încerce pe propria piele „elixirul chinezesc“ care l-a întinerit pe octogenar. Au rămas fascinaţi de puterea acestuia. „Mă simt ca la 50 de ani. Nici atunci cred că nu eram într-o formă mai bună ca acum“, spune doctorul Apetroaie.

Profil

Născut: 4 decembrie 1928, în Botoşani.
Studii: Facultatea de Medicină Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are doi nepoţi.

Întrebări şi răspunsuri

Este greu să ţineţi ritmul cu persoanele mai tinere care vin la sală?
Deloc. Dealtfel, acest sport este pentru toate vârstele. Acolo nu contează că eşti mai tânăr, adică mai în putere. Important este să te concentrezi şi ce faci să faci bine.

Mai aveţi timp de activitatea profesională?
Niciodată nu am lăsat-o pe planul doi. Anul acesta am fost la conferinţe în Bucureşti şi Iaşi. Am o invitaţie şi la Paris, dar nu pot s-o onorez. Sunt membru al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie şi membru de onoare al Societăţii Române de Dermatologie.

Ce-i place
Nicolae Apetroaie urmăreşte scena politică, iar atunci când nu se uită la televizor se plimbă. „În fiecare zi citesc literatură şi articole de specialitate, pentru că nu vreau să pierd nimic pe plan profesional”, ne spune octogenarul.

Ce nu-i place
Pensionarul nu acceptă să aibă de-a face cu oameni fără onoare, sau cum spune el „cu lichelele“. „Nu-mi plac nici mincinoşii sau prefăcuţii, după cum prefer să-i ocolesc pe oamenii fără cinste“, mărturiseşte Nicolae Apetroaie.         

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite