Bacău: Emil Popescu a înconjurat lumea pe calea undelor (PORTERT)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău:  Emil Popescu a înconjurat lumea pe calea undelor (PORTERT)
Bacău: Emil Popescu a înconjurat lumea pe calea undelor (PORTERT)

Băcăuanul a intrat în elita mondială a radioamatorilor cu un aparat construit de la zero. Dispozitivul său foloseşte Luna ca satelit de comunicaţii.

Pentru Emil Popescu radioamatorismul este un mod de viaţă. De 36 de ani se dedică zi de zi cercetării şi meşteşugirii de noi invenţii, care să ne facă viaţa mai provocatoare.

„Când eram mic, tatăl meu a cumpărat un aparat de radio şi mi-a trezit curiozitatea de a afla cum se transmite un semnal din radio. Cu timpul, aceasta s-a transformat în pasiune“, a explicat băcăuanul cum a început totul. Băcăuanul este cunoscut în rândul radioamatorilor cu indicativul „YO8BCF“.

„Radioamatorii îşi primesc indicativele atunci când devin practicanţi ai acestui sport. În urmă cu 36 de ani am primit autorizaţie, pentru a putea funcţiona ca radioamator şi pentru a putea comunica pe calea undelor cu tot globul“, a explicat el.

Emil Popescu este primul radioamator din ţară care a construit un sistem de comunicaţii Pământ-Lună-Pământ la un nivel avansat. „Este o antenă parabolică care măsoară 4,9 metri, cea mai mare din România, care printr-un program de pe calculator urmăreşte automat Luna. Noi trimitem anumite semnale la Lună, acestea le reflectă peste tot pe glob. Semnalele sunt captate de alte staţii de radioamatori“,  a adăugat băcăuanul.

Cu ajutorul acestui dispozitiv, Emil Popescu a făcut încojurul lumii pe calea undelor şi astfel România a intrat pe harta comunicaţiilor la peste 1 Giga Hertz (GH).

Radioamatorii comunică foarte uşor


„Am primit confirmarea radioamatorilor de pe alte  teritorii ale  globului că pe data de 2 septembrie România s-a conectat oficial pe calea undelor la peste 1000 MHz“, a subliniat băcăuanul.

Instalaţia care foloseşte Luna ca satelit pasiv a realizat-o după mulţi ani de muncă, alături de Viorel Tomozei, preşedintele Clubului de Radioamatori din Bacău.

Proiectul s-a finalizat în doi ani şi a costat 5.000 de dolari. Clubul de Radioamatori din care Emil Popescu face parte colaborează şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă fiindcă staţia radioamatorilor şi echipamentele lor pot ajuta autorităţile să comunice la inundaţii şi cutremure.

„În caz de dezastre, când alte legături de comunicare nu mai funcţionează, staţiile de radioamatori, dotate cu alimentare de rezervă, pot asigura un trafic de urgenţă pentru autorităţi. În curând, vom încheia cu ISU un protocol de colaborare“, a mai spus Emil Popescu.

Profil

Născut. 1 ianuarie 1956, Bacău.

Studii. A absolvit Facultatea de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, Bucureşti.

Familie. Căsătorit, are doi copii.     

Întrebări şi răspunsuri

Care este scopul radioamatorilor?


Acela de a reuşi emiterea sau recepţia a cât mai multor legături, pe distanţe cât mai mari. Am comunicat pe calea undelor cu aproape toţi radioamatorii din lume. Este o tradiţie în universul celor pasionaţi de radioamatorism să ne transmitem confirmări ori de câte ori ne conectăm la Lună.  

Ce reprezintă radioamatorismul pentru dumneavoastră?

E parte din viaţa mea, din existenţa mea. Această ştiinţă propulsează oamenii în comunicaţii şi formează caractere.

Ce-i place

Băcăuanului îi plac activităţile legate de domeniul comunicaţiilor. Aproape tot timpul liber şi-l dedică cercetării.

Ce nu-i place

Regretă faptul că membrii Clubului de Radioamatori Bacău nu au un spaţiu adecvat unde să lucreze. „Noi am făcut o cerere prin care am solicitat un spaţiu, dar din păcate cererea s-a împotmolit în drum spre Primărie“, a explicat cu tristeţe Emil Popescu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite