Pompierii băcăuani au stins zece incendii în doar două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O maşină a pompierilor în timpul unei intervenţii la marginea Bacăului
O maşină a pompierilor în timpul unei intervenţii la marginea Bacăului

Cei specializaţi în lupta cu focul spun că oamenii folosesc cu neglijenţă sobele şi reşourile. Cartierele mărginaşe ale Bacăului, dar şi localităţile din judeţ vuiesc în aceste zile de sirenele maşinilor de pompieri.

Pompierii îi sfătuiesc pe băcăuani să nu ignore normele de prevenire a incendiilor. Numai în ultimele două zile, angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău au intervenit la zece incendii importante, produse în gospodării din municipiu sau în localităţi din judeţ.

Pompierii au reuşit să stingă în timp util toate focurile la care au fost chemaţi şi să-i salveze pe oamenii aflaţi în pericol.

Cele mai multe incendii, de la scurt-circuite

Pagubele materiale totale se ridică la peste 50.000 de lei. Au ars locuinţe, adăposturi de animale, depozite de furaje, bunuri diverse sau anexe gospodăreşti. De regulă, incendiile au plecat de la  focul nesupravegheat, scurt-circuite sau defecţiuni la instalaţiile de încălzire.

„Majoritatea incendiilor care se produc iarna se datorează exploatării necorespunzătoare ori cu defecţiuni a surselor de încălzire centrale şi locale. Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea la sobe, recomandăm ca principală măsură de protecţie atenţia“, a declarat Andrei Grecu, sublocotenent la ISU Bacău.

Recomandări pentru prevenirea incendiilor

Pompierii spun că sobele trebuie să fie echipate complet înainte de a fi folosite, adică cu burlane, uşiţe la focar şi cenuşar. În acelaşi timp, distanţa între burlane şi pereţi, precum şi între burlane şi planşeele combustibile trebuie să fie de minimum un metru dacă sunt neprotejate şi de 70 de centimetri când sunt protejate de zidărie.

Specialiştii de la ISU mai spun că distanţa între partea superioară a sobei şi planşeul combustibil trebuie să fie de cel puţin 2 metri la planşeele neprotejate şi de 1,5 metri la cele protejate.

Pardoseala combustibilă de sub sobele metalice trebuie izolată cu o placă de azbest de 5 centimetri, acoperită cu tablă, sau cu un postament de cărămidă sau de beton cu grosimea de 6 centimetri.

Protecţia trebuie să depăşească perimetrul sobei, lateral cu 25 de centimetri, şi în faţa focarului cu 50 de centimetri. Dacă picioarele sobei sunt scurte, perimetrul trebuie să fie gros de 25  de centimetri.

„În timpul funcţionării sobelor, uşiţele de alimentare se menţin închise şi trebuie evitată aprinderea focului cu benzină, petrol sau alte lichide inflamabile. Lăsarea fără supraveghere a sobelor sau suprasolicitarea lor termică este interzisă“, a mai spus reprezentantul ISU.

Cum se folosesc în siguranţă sobele
- Lemnele şi cărbunii nu trebuie să fie depozitate pe teracotă sau în preajma ei; 
- Cenuşa trebuie evacuată cât mai des;
- Copiii mici nu trebuie lăsaţi singuri în casă, cu focul aprins;
- Nu trebuie folosite sobele care scot scântei pe coş;
- Nu trebuie racordate la burlane scoase prin geam sau pe sub streaşină; 
- Benzina, neofalina sau  petrolul trebuie depozitate în alte camere;
- Reşourile improvizate nu trebuie ţinute în paralel cu sobele pentru a nu suprasolicita instalaţia electrică.

Gheorghe Ursu, inginer: Până acum nu am avut neplăceri cu sobele, pentru că am fost atent.

Marin Ilieş, pensionar: Eu mă tem de scurt-circuite şi nici nu folosesc reşou.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite