Pompele funebre, afacere fără de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din domeniul serviciilor funerare au mereu de lucru
Angajaţii din domeniul serviciilor funerare au mereu de lucru

Firmele primesc mereu comenzi fiindcă oamenii au nevoie de astfel de servicii. Cea mai ieftină înmormântare costă în Bacău 2.000 de lei, dar preţul poate urca şi până la 10.000 de lei pentru cei care aleg accesorii scumpe.

Ultimul drum este foarte scump pentru băcăuani. Cheltuielile pentru o înmormântare drum ajung şi la 10.000 de lei, pentru cei care optează pentru decoraţiuni mai scumpe. În acest preţ sunt incluse sicriul, crucea, epitaful şi comisionul pentru preotul care oficiază ceremonia. Costul minim pentru o înmormântare este în Bacău de 2.000 de lei.

„Astfel de  momente sunt triste pentru oricine, dar nu ai ce face. Vrem să-i facem tatălui o înmormântare frumoasă, nu contează banii“, a declarat Vasile Arhire (48 de ani), care venise să aleagă un sicriu pentru tatăl său. Băcăuanul a optat pentru serviciile unei firme de pompe funebre fiindcă nu avea timp şi nici tăria de a se ocupa de toate cele necesare înmormântării.

„De când au apărut aceste societăţi, e mai uşor. Ei au grijă de fiecare detaliu, de la igienizare până la anunţul din ziar“, a adăugat băcăuanul. „Cred că înmormântarea ne va ajunge undeva pe la 4.000 de lei, dar nu acest lucru este important acum“, a mai spus Vasile Arhire. Patronii firmelor de servicii funerare spun că, deşi domeniul este macabru, acest gen de afacere a adus întotdeauna venituri sigure. „Ideea unui asemenea business mi-a venit prin 2000, dar mi-a luat aproape un an ca să-l pot pune pe picioare. Am investit mulţi bani pentru că am dorit să pot asigura toate serviciile de care au nevoie oamenii la un deces“, a declarat Ştefan Axinte, proprietarul celei mai mari firme de pompe funebre din Bacău.

Preţurile sunt piperate

„Când alţi prieteni de-ai mei făceau comerţ sau investeau în acţiuni pe la tot felul de societăţi şi stăteau cu sufletul la gură eu am considerat că e mai profitabil să deschid o firmă de servicii funerare pentru că este genul de afacere care nu «moare» niciodată“, a explicat Ştefan Axinte. Costul pentru pachetul de servicii variază în funcţie de opţiunile familiilor care îi îngroapă pe cei dragi.

„Am avut oameni care au cumpărat, spre exemplu, sicriu de 600 de lei, dar am avut şi care au vrut sicriu de 2.000 de lei. Unii au dorit coroane cu garoafe, unii au ales crini imperiali. Cred că cea mai mare sumă încasată a fost undeva în jurul a 10.000 de lei“, a spus acesta.    

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite