Poliţiştii băcăuani prind infractori cu arme de doborât vrăbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii locali înfruntă infractorii doar cu arme neletale, cu bile de cauciuc și gaz iritant. Tot pentru apărarea lor, aceştia mai au la ei spray iritant lacrimogen şi un baston. Şefii au în plan ca până la finele anului să le cumpere pistoale adevărate.

În fiecare zi când pleacă în patrulare pe străzile oraşului, agenţii locali primesc pentru autoapărare un pistol cu gaz sau cu bile, un spray lacrimogen, un baston şi cătuşe. Armele sunt neletale şi în caz de forţă majoră sunt nevoiţi să se descurce cu ce au la îndemână. Pistoale ca ale lor mai au acasă sau în torpedoul maşinii alţi 3.000 de băcăuani înregistraţi la Poliţie.

„Avem 25 de pistoale cu gaz iritant de calibru 9 milimetri şi 25 cu bile de cauciuc. Sunt puţine şi, de cele mai multe ori, când pleacă câte doi în misiune unul are pistol, altul nu“, explică Benone Tocilă, şeful Serviciului de Siguranţă Publică din cadrul Poliţiei Locale Bacău.
Poliţiştii au însă ocazia ca din când în când să mai pună mâna şi pe o armă adevărată. Instituţia a închiriat de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău 8 pistoale letale, dar acestea nu sunt scoase din unitate decât la tragerile din poligon.

Armele au o vechime de peste 50 de ani şi sunt prea grele pentru a fi luate în misiuni. „Cu tot cu gloanţe cântăresc cam un kilogram. Sunt grele şi incomode. Preferăm să le folosim doar la instruire şi la şedinţele de tragere“, mai spune Tocilă.

Vor să le ia arme adevărate

Pentru că atribuţiile agenţilor locali s-au înmulţit, şefii lor au de gând ca până la finele acestui an să cumpere cel puţin 20 de pistoale adevărate. S-au interesat deja cam ce model li s-ar potrivi, însă aşteaptă să primească undă verde de la Consiliul Local.
„Ne-am orientat către o armă uşoară, precisă şi uşor de manevrat. Costă în jur de 2.000 de lei, deci am avea nevoie de circa 40.000 de lei. Avem deja 15 agenţi care sunt instruţi la Poliţia de Frontieră Iaşi inclusiv cum să folosească arma în teren“, mai spune Benone Tocilă. Chiar dacă armele pe care le au acum nu sunt letale, poliţiştii sunt obligaţi să respecte câteva reguli clare atunci când intră şi ies din schimb.

Armele sunt curăţate frecvent

Armurierul unităţii are şi el indicaţii clare. „Fiecare semnează în momentul în care ridică ori predă arma. Verificarea se face afară, în curte, pentru a se evita ori accident. Cele care rămân în depozit am grijă să le curăţ tot timpul. Armele letale le şterg cu ulei special pentru că dacă prind rugină există riscul ca glonţul să se blocheze ori să se schimbe traiectoria“, spune Lucian Antal.

Bărbatul a furat meseria de armurier din armată, dar recunoaşte că a învăţat foarte multe şi de la fostul specialist, acum ieşit la pensie. „Eu le explic foarte clar că aceste arme, chiar dacă sunt încadrate ca neletale, pot deveni letale dacă se trage la mai puţin de doi metri asupra infractorului şi în zone vitale. Pistolul cu gaz este preferat pentru dispersarea grupurilor puse pe scandal“, a mai spus Antal.

Din fericire, în acest an agenţii locali n-au fost nevoiţi să facă uz de armă şi când au probleme cu persoane recalcitrante preferă să solicite echipa de intervenţie care îi încătuşează şi-i duce la secţie.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite