Plata parcărilor prin SMS, amânată în Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Poliţiei Locale încă mai caută soluţii pentru a pune în aplicare această metodă fără costuri prea mari. O oră de parcare achitată cu ajutorul telefonului ar putea fi 1,4 lei, faţă de 1 leu cât este în prezent la aparatele de taxat.

Plata taxei de parcare prin SMS în Bacău nu va mai fi pusă în practică în această vară. Asta chiar dacă, la începutul lunii iunie, consilierii locali au votat ca soluţia să fie aplicată în toate cele 18 locuri de parcare publice din oraş.

Punerea în aplicare a Hotărârii de Consiliu Local s-a blocat în momentul în care Poliţia Locală, cea care are în administrare locurile de parcare cu plată, a ajuns la concluzia că implementarea proiectului nu este atât de uşoară cum cum se credea iniţial. „Până acum am căutat diverse soluţii pentru a pune în aplicare proiectul. În acest moment, preţul pentru o oră de parcare este de 1 leu. Plata prin SMS va mai creşte tariful, iar noi am căutat soluţii pentru a nu fi o diferenţă foarte mare“, a spus Relu Mardare, şeful Poliţiei Locale Bacău.

Dispar spaţiile gratuite

După ce au eliminat din calcule achiziţionarea softului care permite gestionarea SMS-urilor, soft care ar fi costat aproape 30.000 de euro, şefii Poliţiei Locale au decis să apeleze la o firmă care are deja experienţă în domeniu.

Aceasta va fi aleasă în urma licitaţiei de pe SEAP, iar preţul final pentru o oră de parcare prin noua metodă nu va depăşi 1,4 lei. „Un leu ne va reveni nouă, iar diferenţa se va împărţi între operatorul de telefonie mobilă şi cei care administrează softul cu bazele de date“, a explicat Relu Mardare.
Ideea nu va fi pusă în practică mai devreme de sfârşitul lunii august. Spre deosebire însă de planul iniţial, când se dorea ca plata prin SMS să fie posibilă doar în cele 18 parcări cu plată, care însumează aproape 1.000 de locuri, poliţiştii locali sunt decişi să extindă proiectul şi la parcările care în acest moment sunt gratuite.

Zona din Piaţa Centrală este foarte aglomerată. Există o parcare rapidă cu plată, însă lumea o ocoleşte şi preferă să îşi lase maşinile în locurile fără plată sau pe trotuare. După ce vom introduce sistemul SMS, vrem să facem toate locurile de parcare din Piaţa Centrală cu plată“, a adăugat Mardare.

Niciun loc nou de parcare

În municipiul Bacău sunt înmatriculate peste 50.000 de autoturisme, iar numărul locurilor de parcare este de aproximativ 24.500. „Anul acesta nu s-a dat încă în folosinţă niciun loc nou de parcare. Avem însă în lucru cinci noi parcări, pe străzile Aviatori, Aleea Proiectantului, Petru Rareş, Spiru Haret şi Tolstoi. În total vor fi create aproximativ 250 de locuri de parcare. Pentru început, nu vor fi cu plată“, a spus Florin Mateuţă, directorul Direcţiei de Drumuri din cadrul Primăriei Bacău.

Parcările noi vor fi de tip ecologic. Conform proiectului, în loc de ciment sau bitum, vor fi montate dale cu goluri prin care va creşte iarbă, cu dublu rol. „Nu mai facem guri de canalizare pentru că apa se va scurge prin golurile din dale direct în pământ şi, totodată, mărim şi metrii pătraţi de spaţiu verde din oraş“, a explicat Florin Mateuţă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite