Bacău: Petrea Zaharioaia:Creşte campioni mondiali la modelism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul în vârstă de 74 de ani a adus României în ultimii opt ani, prin sportivii pe care-i pregăteşte, 50 de medalii de la concursurile internaţionale de modelism.

Băcăuanul Petrea Zaharioaia, unul dintre dintre cei mai cunoscuţi maeştri ai sportului din ţară, a promovat România peste hotare prin titlurile pe care le-au obţinut sportivii antrenaţi de el. Profesorul are în spate o activitate care impune respect.
Am început să antrenez sportivi la Clubul Sportiv Municipal Bacău în urmă cu aproape 40 de ani. Sunt instructor de aeromodelism, automodelism, novomodelism şi rachetomodelism“, explică Petrea Zaharioaia. Şi-a descoperit pasiunea pentru construit avioane sau nave în miniatură încă de la vârsta de 20 de ani.


„Am observant o machetă de avion desenată pe o revistă şi am fost provocat să îmi testez mintea şi să o construiesc eu, cu proprile forţe. Şi am reuşit s-o fac“, povesteşte maestrul. După aventura primei machete realizate, Petrea Zaharioaia a început să se pregătească cu mare seriozitate şi a plecat să se şcolească chiar în capitală.


În urmă patru decenii, a luat în subordine toate secţiile de modelism din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bacău. „La iniţiativa foştilor antrenori de pe atunci am fost rugat să intru pe funcţia de instructor al secţiilor de modelism“, spune maestrul.

Evoluează prin elevii săi


În cei 40 de ani de activitate, Petre Zaharioaia a format sute de campioni care au reuşit să câştige zeci de titluri pe plan naţional şi internaţional. „Am obţinut în 2002 premiul «Meritul Sportiv Clasa 1», care mi-a fost acordat chiar de preşedintele Ion Iliescu. Acum doi ani am obţinut din partea Federaţiei Sportive titlul de «Antrenor Emerit al Sportului» pentru rezultatele internaţionale deosebite obţinute de către copiii antrenaţi de mine“, îşi prezintă profesorul performanţele.


Recunoaşte că munca de antrenor este dificilă, dar că şi copiii au fost inteligenţi. „Generaţiile de sportivi pe care le-am pregătit au fost foarte talentate. În ultimii opt ani am reuşit să obţinem 50 de medalii la concursurile europene şi mondiale, la toate cele patru secţiuni de modelism“.

Este cel mai vârstnic campion-antrenor


Pe lângă antrenamentele cu elevii, Zaharioaia îşi face timp şi pentru activitatea personală. Este multiplu campion naţional la rachetomodelism şi chiar anul acesta a obţinut medalii de aur. „Continui să particip la concursuri şi să antrenez. De curând, am câştigat noi medalii de aur“, declară maestrul modelismului. Acesta îşi propune să aducă României în 2010 tot atâtea medalii câte a câştigat împreună cu elevii săi în 2009. „La anul vom mai aduce încă 75 de medalii la Bacău“.

Întrebări şi răspunsuri

Ce şanse de afirmare credeţi că are noua generaţie de sportivi?
P. Z.: Am o părere foarte bună despre cei care vin din urmă. Tinerii din ziua de azi sunt foarte talentaţi şi lucrează foarte mult.
Ce s-ar putea face pentru motivarea tinerelor talente?
P. Z.: Sportivii au nevoie de materiale şi le trebuie un spaţiu minim unde să meşterească aeromodelele. Iniţiativa Primăriei Bacău de a ne ajuta ne-a prins foarte bine. Vrem să ne fie şi pe viitor alături şi să ne ajute.


Ce-i place
Să lucreze în grădină şi, în general, activităţile relaxante care să-i aducă liniştea interioară. Profesorul preţuieşte fiecare clipă alături de familie.

Ce nu-i place
Oamenii fără iniţiativă şi lucrurile făcute pe jumătate. Dispreţuieşte minciuna şi are o părere proastă despre persoanele invidioase.

Profil

Născut
22 aprilie 1935, Fălticeni
Educaţie
Şcoala de Maiştri pentru Învăţământ
Experienţă
de 40 de ani este antrenor la SCM Bacău
Familie
căsătorit, are o fiică

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite