Bacău: Peste 60 de mii de hectare blocate de Ministerul Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă proiectul va fi aprobat, peste 5500 de proprietari ar pierde foloasele din exploatarea pădurilor sau a fânețelor. Șefii instituțiilor băcăuane afirmă că la mijloc sunt interesele șefilor de la Mediu, care vor acorda discreționar administrarea acestor zone protejate, de pe urma cărora se vor alege cu bani de la europeni

Peste 60 de mii de hectare din județul Bacău ar putea deveni rezervație protejată. Potrivit proiectului  "Natura 2000 -la nivelul Regiunii Nord Est", realizat de Ministerul Mediului,  suprafețe importante ar urma să capete un statut special, și să fie restricționate de legislație. Este vorba de peste 37 de mii de hectare în Scorțeni, Gârleni, de aproape 11 mii de hectare în Nemira, Lapoș, 2500 de hectare la Măgura, Târgul Ocna, precum și alte zone de rezervă.

Șefii instituțiilor băcăuane sau ale ONG-urilor ecologiste și-au exprimat dezacordul față de acest proiect. În plus, ei afirmă că Ministerul Mediului a realizat un material neștiințific, în care sunt trecute ca specii protejate și buhoiul de baltă sau bufnița, care de altfel se găsesc oriunde. "Este un material neprofesionist. Sunt trecute ca zone cu vulnerabilitate cele de pe Valea Muntelui, pe motiv că ar fi exploatații miniere. Dar acestea s-au închis de mult. Apoi, în această zonă nu s-a mai înregistrat furt de masă lemnoasă", a spus Gheorghe Mănăilă, directorul Direcției Silvice.

Proiectul a fost ridiculizat și de Ioan Melinte, directorul Agenției de Plăți. "Nu știu pe ce s-a bazat ministerul ăsta. Sunt trecute în material animale ca vidra, iar noi nu o avem în județ. Deasemeni sunt menționate specii ca buhaiul de baltă sau ”Bubo Bubo”, adică bufnița, care se găsește oriunde în țară", a spus Melinte.

"La mijloc sunt interesele ministrului ungur"

Paul Toderică, directorul Agenției Județene de Mediu a propus ca dezbaterea și modificările să fie făcute rapid. Pe parcursul discuțiilor, acesta s-a declarat neștiutor. "Nu știu. Dacă au trecut aceste specii, atunci, specialiștii de la București le-or fi văzut!”, a spus șeful de la Mediu.

Subprefectul  Gelu Dascălu a pus problema din alt unghi. "Sunt mii de proprietari care vor fi afectați. Ce le vom spune oamenilor aceștia, care de-abia și-au recuperat proprietățile confiscate abuziv?”, a întrebat subprefectul băcăuan.

Oamenii de afaceri prezenți în sală, membri ai Camerei de Comerț au afirmat că la mijloc sunt interese majore. "E grav. Vor să blocheze județul", ne-a spus Toader Balcanu, șeful Patronatului Forestierilor.

Motivele ascunse ale proiectului sunt cunoscute de directorul Camerei. "În spatele acestui material este ministrul ungur al Mediului. El vrea să le dea în administrare unor prieteni din Harghita și Covasna, care vor obține fonduri europene direcționate spre acest sector protejat", a declarat Mihai Tulbure, director al Camerei de Comerț.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite