Bacău: Peste 400 de şcoli părăginite îi aşteaptă pe învăţăcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Peste 400 de şcoli părăginite îi aşteaptă pe învăţăcei
Bacău: Peste 400 de şcoli părăginite îi aşteaptă pe învăţăcei

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bacău susţin că până pe 15 septembrie situaţia se va schimba radical.

Cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, aproape jumătate din cele 1.038 de unităţi de învăţământ din judeţul Bacău nu îndeplinesc condiţiile de igienă necesare pentru desfăşurarea cursurilor. Conform unei situaţii întocmite de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău, 436 de şcoli, grădiniţe şi licee din judeţ nu deţin încă autorizaţia sanitară de funcţionare.

Din acestea, 399 sunt în mediul rural şi 37 în mediul urban. În ciuda situaţiei alarmante, reprezentanţii IŞJ Bacău nu se arată îngrijoraţi şi susţin că până pe 15 septembrie foarte multe şcoli vor reuşi să intre în legalitate.

Primarii sunt depăşiţi de neajunsuri
„Se fac lucrări de igienizare pentru a se putea obţine autorizaţia sanitară. Ştim că banii sunt principala problemă, dar directorii şcolilor încearcă împreună cu reprezentanţii consiliilor locale să remedieze situaţia“, ne-a declarat Claudia Merticariu, purtător de cuvânt al IŞJ.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău sunt şi ei optimişti în privinţa autorizaţiilor sanitare şi îşi susţin afirmaţia printr-o directivă primită de la Ministerul Sănătăţii. „Începând din acest an şcolar, autorizaţiile sanitare se vor acorda pe baza unui program de conformare. Concret, directorii şcolilor vor cere avizul pe baza unui plan de investiţii unde vor prezenta etapele de modernizare a unităţilor de învăţământ“, a declarat Dana Marcu, director pentru sănătate publică al DSP Bacău. Singurii care îşi fac probleme în privinţa asigurării condiţiilor optime pentru desfăşurarea orelor par a fi primarii din localităţile în care unităţile de învăţământ sunt departe de a fi pregătite pentru începerea unui nou an şcolar.
„Centrală termică nu avem, iar grupul sanitar nu are fosă. Am schimbat doar acoperişul şi tâmplăria. Ca să putem termina lucrările avem nevoie de 33.000 de lei. Practic, nu pot primi copii la şcoală“, ne-a declarat Constantin Ghindea, primarul comunei Letea Veche.

Cum sunt primiţi elevii în şcoli

Conform situaţiei întocmite de ISJ Bacău, cele mai multe şcoli care nu au obţinut încă autorizaţie sanitară de funcţionare se confruntă cu lipsa apei potabile şi au grupurile sanitare defecte sau insalubre. Practic, în judeţul Bacău, aproximativ 7.000 de elevi care învaţă la cele 436 de şcoli ce nu au încă autorizaţie riscă să intre la 15 septembrie în unităţi de învăţământ ale căror condiţii sunt departe de cerinţele impuse de legislaţia în domeniul  sănătăţii publice.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite