Bacău: Peste 150 de minore din Bacău au născut în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Peste 150 de minore din Bacău au născut în 2009
Bacău: Peste 150 de minore din Bacău au născut în 2009

Specialiştii susţin că fetiţele-mămici se maturizează forţat şi rămân cu sechele pentru tot restul vieţii.

Tot mai multe fete din judeţul Bacău ajung la spital însărcinate înainte de a trece pragul majoratului. De la începutul anului, la Maternitatea Bacău s-au înregistrat peste 150 de naşteri în rândul tinerelor de până la 18 ani, cu 20% mai multe decât anul trecut. 


„Numărul minorelor gravide creşte de la an la an. Problema este că aceste fete nu ştiu să folosească contraceptivele. Cele mai multe fetiţe-mămici provin din  mediul rural“, a explicat Vladimir Corneleac, şef de secţie la Maternitatea Bacău.

Tinerele mame sunt afectate psihic şi fizic


Specialiştii susţin că naşterile premature dăunează organelor care nu au ajuns la maturitate. Mămicile minore trebuie să aducă pe lume copiii prin cezariană, deoarece sistemul de reproducere este imatur.


Pe de altă parte, şi asupra psihicului există repercusiuni. „Prima oară trebuie luat în calcul faptul că aceste copile încep viaţa sexuală foarte devreme. În consecinţă, atunci când la 14-15 ani devin femei, sunt obligate să se maturizeze şi să treacă de faza copilăriei“, a declarat psihologul Iustin Turcu. 

Unele fetiţe-mămici îşi abandonează copiii


Cele mai multe copile care aduc pe lume copii nu au o relaţie stabilă. „Sunt la prima naştere. Nu sunt căsătorită. Ştiu ce înseamnă să foloseşti metode contraceptive, dar nu am încercat niciodată“, a spus Andreea M., o proaspătă mămică de 15 ani.


O altă tânără, de 17 ani,  ne-a declarat că mai întâi va deveni mămică şi apoi se va căsători. Au fost cazuri când minorele, după ce scăpau de sarcină, fugeau din Maternitate şi îşi lăsau pruncii în voia sorţii.


„Pentru a preveni astfel de fenomene, există un asistent social care monitorizează fiecare caz. Dacă se întâmplă ca mămicile să nu fie primite acasă, ele sunt cazate în Centrul Maternal, unde pot rămâne cel mult 6 luni“, a precizat Sorin Braşoveanu, şeful Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău.


De cele mai multe ori, asistenţii conving familia să o primescă acasă pe proaspăta mămică. Sunt însă şi cazuri când bebeluşul a ajuns în grija statului pentru că mama nu l-a mai dorit. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite