Bacău: Portret/Florin Praj: „Pescuiesc de când mă ştiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Portret/Florin Praj: „Pescuiesc de când mă ştiu“
Bacău: Portret/Florin Praj: „Pescuiesc de când mă ştiu“

Florin este pasionat de pescuit din copilărie şi a participat la zeci de concursuri din ţară, dar a organizat şi el zeci de competiţii.

Florin se declară un împătimit al pescuitului, iar pasiunea i-a fost însufleţită de către unchiul său încă de la o vârstă fragedă. „Aveam doar şase ani când am început să pescuiesc. Am început cu undiţe care astăzi ar fi considerate banale. Pescuiam cu vargă de alun sau beţe de bambus peşti de talie mică“, a explicat Florin Praj.
Odată cu trecerea timpului, lui Florin a a început să-i placă acest sport şi acum a devenit pentru el un mod de viaţă.

Nu lipseşte de la concursuri
A participat la zeci de concursuri şi pentru capturile sale s-a situat de câteva ori chiar pe primele locuri de pe podium.
„Concursul de pescuit  Cupa iernii, organizat anul trecut de Centrul Regional de Ecologie, mi-a adus locul I, iar la Cupa Primăverii sau Cupa Vrancei am obţinut de asemenea un loc pe podium“, a explicat Florin. Pescarul povesteşte că la concursuri contează cantitatea totală a capturilor. „Capturi mari am avut şi eu, cum a fost peştele şalău de 4.500 de grame, dar la concursuri cantitatea totală a capturii a contat. De multe ori am prins peste două kilograme de babuşcă sau, în general, peşti de apă dulce“, a relatat el. Florin este membru voluntar, dar şi organizator al concursurilor de pescuit din cadrul Centrului Regional de Ecologie Bacău. În ultimii doi ani, a organizat, coordonat şi a jurizat chiar el competiţiile judeţene de pescuit.

Vrea să-şi transforme pasiunea în afacere
„Îmi place să fiu doar concurent, dar şi postura de organizator mi-a oferit multă experienţă. Trebuie să mă ocup de tehnica de pescuit, să pregătim locaţia sau regulamentul concurenţilor. Toate aceste lucruri le fac din plăcere“, a explicat băcăuanul. Florin mai povesteşte că acum se pregăteşte pentru „Cupa Toamnei la Răpitor“. 

Concursul va avea loc  la 1 noiembrie pe Lacul Bacău II şi se pregăteşte temeinic pentru această competiţie, dar de această dată ca participant. Florin îşi doreşte ca în viitor pasiunea sa să se transforme într-o afacere. „Mi-aş dori să am propria mea crescătorie de păstrăv pentru că e un peşte comercial şi cea mai bună specie de apă dulce“, a mai spus  băcăuanul.


Luptă pentru un mediu mai curat
Florin este membru voluntar în cadrul Centrului Regional de Ecologie şi în ultimii ani s-a implicat în zeci de campanii de voluntariat pentru a proteja mediul înconjurător.

„Trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor, chiar şi a pescarilor, şi să nu distrugem naturaleţea mediului. Noi avem în custodie patru lacuri, arii protejate de centrul nostru, de care ne ocupăm şi ne axăm pe acţiuni de ecologizare. Acţiunile de braconaj sunt cele pe care  le avem cel mai mult în vedere“, a încheiat tânărul pescar.

profil
născut. 31 decembrie 1981, Bacău.
studii. A absolvit Facultatea de Psihologie, Universitatea „Spiru Haret“, Bacău.
familie. Căsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Unde pescuieşti?
Pescuiesc de când mă ştiu pe iazul de acumulare Călimăneşti, dar şi pe râurile Siret şi Bistriţa. De obicei, merg la pescuit doar prin împrejurimile Bacăului. 

Ce fel de specii ai prins?
Am prins capturi din aproape toate speciile de apă dulce, în afară de speciile protejate precum sturionii
şi  lostriţa. Am prins şi ştiucă şi biban şi clean.

ce-i place: Îi place foarte mult să pescuiască alături de soţia lui, care îi înţelege pasiunea. În timpul liber, se plimbă cu barca pe lac.

ce nu-i place: Este revoltat pe autorităţi pentru că nu există o lege clară a pescuitului în România, care să aibă în vedere tât drepturile, cât şi obligaţiile pescarilor. „Cei care reglementează pescuitul nu procedează cum trebuie, probabil nici nu le pasă“, crede băcăuanul Florin Praj.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite