Persoanele cu handicap din Bacău rămân fără indemnizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii s-au trezit cu scrisori prin care sunt anunţaţi că nu vor mai primi bani pentru însoţitori. Numai în municipiul Bacău sunt în această situaţie aproape 1.000 de persoane, însă probleme sunt şi în alte comune din judeţ.

Chinuiţi de afecţiuni grave, infirmi sau imobilizaţi la pat, sute de persoane cu handicap din judeţ au mai primit o lovitură. Pentru ei nu mai sunt bani de indemnizaţie ori pentru plata asistenţilor personali. Vestea a ajuns zilele acestea şi la bolnavii din municipiul Bacău care nu ştiu cum se vor descurca.
Natalia Leaţu are 64 de ani şi în urmă cu doi ani medicii i-au amputat piciorul drept aproape din şold. Un accident din copilărie i-a măcinat sănătatea şi după 25 de intervenţii chirurgicale tot n-a reuşit să-şi salveze piciorul.

Femeia nu se mai poate deplasa şi, pentru că singura fiică locuieşte în Bucureşti, a găsit pe cineva care să-i poarte de grijă. Dădea acestei persoane indemnizaţia de 500 de lei primită lunar de la Primăria Bacău, dar zilele acestea poştaşul i-a adus în loc de bani o scrisoare prin care este anunţată că fondurile s-au terminat.

Probleme pentru următoarele luni

„Ei spun că nu mai sunt bani. Şi eu ce fac acum? Îmi era de mare ajutor persoana respectivă. Îmi făcea piaţa, mă îngrijea şi mă ajuta prin casă. Nu pot să mă deplasez deloc pentru că nu am degete la celălalt picior şi nu am stabilitate. I-am zis că nu mai am cu ce să o plătesc. Probabil o să mai vină o perioadă de milă, dar apoi“, spune Natalia. A rămas doar cu pensia de handicap din care trebuie să-şi cumpere mâncare, medicamente şi să achite facturile la utilităţi.

Disperaţi, oamenii au încercat să ceară ajutorul asociaţiilor şi fundaţiilor care oferă sprijin celor aflaţi la nevoie. „În judeţ, problemele cu banii pentru plata asistenţilor sunt mai vechi, dar acum m-au sunat membrii noştri din municipiul Bacău şi spun că din această lună nu mai primesc bani. Pentru ei aceste sume erau extrem de importante. Îi putem ajuta o lună, putem rezolva un caz, dar nu toate“, spune Dorina Poinaru, preşedintele Societăţii Handicapaţilor Fizic din Bacău.

Nu au primit toţi banii

Rămaşi fără bani de la bugetul de stat, Primăria Bacău s-a pus pe făcut adrese la Minister. „Am solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Finanţelor Publice să se achite de obligaţiile care-i revin şi să vireze sumele necesare plăţii indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Pentru acest an s-a alocat de la bugetul de stat către bugetul local doar 5,6 milioane de lei, în condiţiile în care suma necesară pentru plata acestor drepturi este de peste 10 milioane“, a spus Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Cei de la Finanţe susţin că banii nici nu vor mai veni. „Nu se vor mai aloca alte fonduri pentru plata acestor indemnizaţii. Primăriile aveau obligaţia să contribuie la plata acestora. Trebuie să găsească soluţii pe plan local“, a spus Mircea Muntean, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bacău.
În urma acestui răspuns, edilii afirmă că încearcă să rezolve problema. „Căutăm soluţii pentru că nu putem să-i lăsăm aşa“, a spus viceprimarul Roxana Mironescu.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite