Pentru Sergiu Muşat, clarinetul a devenit un alter ego

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul pregăteşte un concert jubiliar, în care să marcheze 30 de ani de existenţă, dar şi experienţa în muzică, în faţa artiştilor din Chişinău  

Sergiu s-a născut în Chişinău, într-o familie de muzicieni. Tatăl lui, Ion Muşat, reprezintă modelul pe care l-a urmat în viaţă. I-a fost profesor şi i-a inspirat pasiunea pentru clarinet în liceu dar şi la Universitatea de Stat a Artelor din Republica Moldova.

Datorită lui am obţinut rezultatele pe care le am până în prezent. Pasiunea pentru acest instrument am căpătat-o la concursuri. M-a atras scena", ne-a spus artistul. Sergiu este modest iar cuvintele şi le măsoară.

El singur se descrie ca un perfecţionist. Deşi are doar 30 de ani, are un CV impresionant. În perioada studiilor a luat peste 20 de premii la concursuri internaţionale. A fost desemnat cel mai bun interpret la clarinet, din Chişinău şi Republica Moldova, în mai multe ocazii.

A fost bursier la Moscova, dar a câştigat şi alte premii în România, Belarus, Kazahstan sau Ucraina. Dintre toate premiile, cel mai mult se mândreşte cu cele primite acasă, ca simbol al recunoaşterii timpurii a calităţilor artistice.

Pentru mine, cea mai importantă distincţie este aceea de „Laureat al Premiului de Stat pentru Tineret, în domeniul „Literaturii şi Artelor din Republica Moldova", primit în 2001, ne- mai spus Sergiu.

Sensibili, japonezii au plâns la concerte

După terminarea masteratului, în 2004, Sergiu s-a angajat la Filarmonica Naţională din Moldova dar şi la Filarmonica „Mihail Jora" din Bacău. De atunci, a concertat frecvent în Italia, Franţa, Ukraina, Spania, Austria, Germania, Rusia, Japonia şi Moldova.

În ultimii ani, din motive pragmatice, Sergiu a studiat foarte mult saxofonul. „Acest instrument se adresează altui public, altor genuri muzicale. Pot aborda jazz-ul, cafe-concert dar şi muzica clasică. Voi face o formaţie", afirmă artistul. Deşi tânăr, Sergiu are o viziune destul de clară asupra viitorului.

Vrea să impună tot mai mult pe scena muzicii clasice, dar şi să devină cadru didactic universitar. Până atunci, pregăteşte un concert jubiliar dedicat lui, la vârsta de 30 de ani. Pe 17 februarie, în Sala cu Orgă din Chişinău, va vea loc un concert la care vor fi invitate cele mai reprezentative personalităţi ale lumii artistice şi politice ale Republicii Moldova.

„Orice artist trebuie să arate la un moment dat ce a învăţat şi realizat, la ce nivel a ajuns. În cadrul aceluiaşi eveniment muzical, vor susţine concerte şi alte personalităţi ale lumii muzicale din Moldova", ne-a mai spus Sergiu Muşat.

Deşi a umblat pe mai multe continente, clarinetistul de la Filarmonica din Bacău s-a îndrăgostit de Japonia, unde a concertat în Nakoya şi Tokio. „Japonezii sunt primitori şi sensibili. M-au impresionat enorm, deoarece nu am mai văzut public care să plângă la concerte", a spus în încheiere artistul.

Care sunt compozitorii preferaţi?

E greu de spus. Pentru orice bucată muzicală este nevoie de foarte multă muncă, repetiţii. Îi prefer pe Giuseppe Verdi, cu piesa „Rigoletto", pe George Gershwin, cu „Rapsodia în blue" dar şi pe Negruţa Oleg, cu „Fantezii pe teme de Paganini", care a compus şi piese, special pentru mine.

Ce este clarinetul pentru tine?

Este modalitatea de a-mi exprima trăirile, stările. După atâţia ani, simt acest instrument ca şi cum ar fi o parte din mine, ca un alter ego. În el stă munca şi priceperea mea.

Ce-i place:

Îi place mâncarea japoneză şi fructele de mare. Îi mai plac competiţiile de 4*4, dar şi-a vândut SUV-ul pe care îi avea, un Nissan Patfinder, deoarece consuma prea mult. Adoră muntele, anotimpul rece şi oamenii sinceri.

Nu-i place:

Făţărnicia, minciuna, linguşeala. Preferă un adevăr crunt, decât o minciună dulce. Urăşte filmele de groază. Nu-i place să dea mită, deoarece crede că va obţine în viaţă totul prin propriile merite.

Profil

NĂSCUT. 8 septembrie 1980

STUDII. Este doctorand al Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi

FAMILIE. Necăsătorit

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite