Bacău: Pensionarii se îngroapă în datorii pentru mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Pensionarii se îngroapă în datorii pentru mâncare
Bacău: Pensionarii se îngroapă în datorii pentru mâncare

Zeci de vârstnici vin zilnic la Casa de Ajutor Reciproc pentru a solicita credite

Instituţia a acordat anul acesta peste 4.500 de împrumuturi, în valoare de aproximativ 9,4 milioane de lei.

Zeci de pensionari trec zilnic pragul Casei de Ajutor Reciproc din Bacău. Din ce în ce mai apăsaţi de grijile zilnice, în prag de toamnă, aceştia împrumută sume importante de bani pentru a supravieţui de la o zi la alta. Dacă unii vârstnici solicită credite de doar câteva sute de lei, alţii se împrumută şi cu 7.500 de lei.

„În ultimele patru săptămâni am avut în jur de 700 de împrumuturi înregistrate în evidenţele noastre, realizate de către persoane de vârsta a treia, care au cerut peste 1,2 milioane de lei. Criza şi problemele financiare i-au determinat să apeleze la ajutorul nostru deoarece ei nu se pot împrumuta din bănci“, ne-a declarat Mina Coşa, contabil-şef la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bacău. Dacă unii vârstnici se împrumută pentru a-şi achita întreţinerea, alţii vor să-şi cumpere medicamente sau să-şi plătească biletele de tratament oferite de Casa Judeţeană de Pensii. „Pensia mea de 650 de lei este mult prea mică pentru a trăi în zilele noastre. Toate sunt extrem de scumpe, de la mâncare până la cheltuielile de asociaţie. Am cerut bani pentru că a venit şi toamna şi vreau să am cămara plină la iarnă“, ne-a spus Maria Postolache, o băcăuancă în vârstă de 60 de ani, care a solicitat un împrumut de 3.000 de lei.

Bani puţini, nevoi multe

Foarte mulţi pensionari se împrumută zilele acestea pentru a achita cheltuielile necesare pentru termoizolarea apartamentelor. Modernizările îi ard la buzunare pe vârstnicii care au nevoie şi de consultaţii la medic.

„Locatarii din bloc au hotărât să termoizolăm blocul, mai ales că vine iarna. Pensia mea de 700 de lei este prea mică şi nu am vrut să fiu codaşă la plată“, a explicat Ionela Bontaş, o pensionară în vârstă de 70 de ani. Bătrânii sunt obligaţi să returneze împrumutul în zece luni, cu o dobândă de 11%. Nu e mult, în opinia lui Petre Pană, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, care explică astfel creşterea numărului de împrumuturi din ultima perioadă.

„Avem cel puţin 20 de pensionari pe zi care ne calcă pragul. Vin la noi pentru că viaţa e din ce în ce mai scumpă şi faţă de o bancă avem condiţii mai puţin drastice“, a spus preşedintele instituţiei.

Chiar dacă le este greu, bătrânii sunt obligaţi să nu aibă întârzieri mai mari de trei luni la plata ratelor. În caz contrar, lunar, Casa Judeţeană de Pensii le poate pune oprire pe venit.

Împrumuturile ne scot din impas. Pensiile sunt foarte mici, Constantin Damaschin, pensionar.

Nevoile mă vor împinge să fac împrumuturi. Traiul e scump, Neculai Dorneanu, economist.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite