Pe trecerea de pietoni, ca la ruleta rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre cei care se avântă să traverseze străzile îşi fac mai întâi cruce, apoi mulţumesc Cerului că au scăpat întregi. De la începutul anului s-au înregistrat 11 accidente pe zebrele din oraş, dintre care trei au fost cu urmări grave.

Pietonii îşi găsesc tot mai greu locul în haosul de pe străzile Bacăului. Mai nou, după deschiderea lucrărilor la pasajul subteran, traficul este şi mai „sălbatic“ decât de obicei.


Practic, maşinile care în mod normal circulau pe la Gară au ajuns să aglomereze străzile din Centru, oferind „senzaţii tari“ pietonilor. Şoferii grăbiţi îi evită la milimetru pe trecători şi nu puţini sunt cei care au simţit cum li se taie picioarele chiar la jumătatea drumului.
„Trebuie să te asiguri bine înainte să treci. Acum nu mai eşti în siguranţă pe trecere, pentru că toţi conduc ca nişte nebuni“, se plânge Corina Stoica. De cealaltă parte, conducătorii auto recunosc că în multe cazuri preferă să facă slalom printre pietonii angajaţi în traversarea străzii pe zebră.


„Mulţi dintre ei nici nu se asigură. Cred că dacă e trecere nu mai trebuie să se uite nici în stânga, nici în dreapta, şi-ţi sar în faţă. Sunt unii care abia merg pe trecere, şi automat îi ocoleşti“, spune George Gondoş, taximetrist. În confruntarea zilnică dintre şoferi şi pietoni, dezavantajaţi sunt, fireşte, cei din urmă. De la începutul anului, în municipiul Bacău au avut loc 11 accidente rutiere pe trecerea de pietoni, în urma cărora au fost rănite grav trei persoane, iar alte opt au scăpat cu leziuni uşoare.


110 permise suspendate


Pentru a preveni aceste evenimente, poliţiştii rutieri organizează adevărate „pânde“ pe lângă zebre, iar şoferii prinşi că nu acordă prioritate pierd dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.


„De la începutul anului au fost reţinute 110 permise de conducere pentru neacordare de prioritate la pietoni. Vom continua aceste acţiuni pentru că doar aşa îi putem educa“, ne-a declarat Aurelian Nădejde, şeful Biroului Rutier Bacău.


Poliţiştii insistă că toţi participanţii la trafic ar trebui să respecte regulile. „În primul rând, conducătorul auto are obligaţia să reducă viteza şi să acorde prioritate pietonilor. Aceştia din urmă au şi ei obligaţia de a se asigura înainte de a păşi pe zebră, chiar şi pe cele semaforizate“, a mai explicat Nădejde.

_____________________

Pe Calea Mărăşeşti, ca pe front
Într-un clasament neoficial al celor mai periculoase zebre, lider absolut este cea de pe Calea Mărăşeşti, unde s-au înregistrat aproape o treime din accidentele produse în oraş. Alte treceri periculoase sunt cea de pe Vadu Bistriţei şi cea de pe strada Milcov.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite