Bacău: Patronii sfidează criza cu muncă la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Patronii sfidează criza cu muncă la negru
Bacău: Patronii sfidează criza cu muncă la negru

Patronii evită să încheie contracte individuale angajaţilor

În Bacău au fost descoperiţi 35 de angajatori, care aveau 44 de salariaţi cărora nu li s-a încheiat contract individual de muncă.

Tot mai mulţi angajatori din Bacău sfidează criza economică practicând munca la negru. În acest sens, zilele trecute Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a încheiat un amplu control care a vizat 35 de agenţi economici din judeţ. Pe teren, inspectorii au constatat că aceştia aveau în total 44 de salariaţi care munceau fără forme legale.


Pe fondul crizei financiare ne aşteptăm ca acest fenomen să ia amploare. Deocamdată, pentru neregulile pe care le-am constatat în urma acestui control am aplicat amenzi în valoare de 66.000 de lei patronilor băcăuani care au încălcat codul muncii“, a declarat Cristian Cucuian, directorul ITM Bacău.


Mai mult, el a explicat că unii angajatori practicau munca la negru într-un mod abuziv, ei având până la şapte salariaţi fără contract individual de muncă. „Vinovaţi sunt patronii firmelor care le-au luat angajaţilor un drept fundamental. Angajatorii sunt obligaţi să încheie contracte individuale de muncă cu salariaţii pentru ca aceştia să beneficieze de drepturile cuvenite“, a mai adăugat Cucuian. Reprezentanţii ITM atenţionează persoanele care muncesc la negru că, în acest mod, activitatea pe care o desfăşoară în prezent nu va fi luată în vedere la calcularea pensiei.


Avertizăm persoanele care muncesc fără forme legale că nu le merge vechimea şi dacă firma pentru care lucrează se închide ei nu vor putea intra în şomaj. Mai mult, nu au asigurare de sănătate, iar în cazul unui accident îşi vor plăti singuri spitalizarea“, ne-a explicat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al inspectoratului din Bacău.

De asemenea, el a mai subliniat că este foarte important ca băcăuanii cărora după o lună nu li s-a înmânat o copie după contractul individual de muncă să se adresese inspectoratului pentru a depune reclamaţie. „Important este ca ei să lucreze încă în interiorul firmei la momentul depunerii reclamaţiei, pentru ca noi să avem dovezi clare când are loc controlul“, a mai spus Dan Buftea.

Reclamaţii la ITM


De pe 1 august şi până în prezent, la ITM au fost înregistrate 48 de sesizări, iar alte 67 de reclamaţii au fost soluţionate. Majoritatea au avut ca obiect neplata drepturilor băneşti, încetarea abuzivă a contractului individual de muncă, neacordarea preavizului legal de către angajator şi refuzul angajatorilor de a elibera adeverinţe pentru recalcularea pensiei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite