Bacău: Patronii sunt mai mofturoşi la angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Patronii sunt mai mofturoşi la angajări
Bacău: Patronii sunt mai mofturoşi la angajări

Firmele cer viitorilor salariaţi experienţă în muncă şi cunoştinţe temeinice în domeniul în care vor activa.

Tinerii băcăuani aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de oferta şi cerinţele angajatorilor. Majoritatea patronilor de firmă, afectaţi într-o măsură mai mare sau mai mică de criza finaciară, au impus condiţii dure celor în căutarea unui loc de muncă. Astfel, criteriile de selecţie sunt mult mai drastice, numărul angajaţilor într-o companie s-a redus, iar tinerii trebuie să aibă cât mai multe competenţe.

Absolvenţii de anul acesta sunt cei mai dezavantajaţi. „Am terminat facultatea de Marketing şi nu am unde să mă angajez. Toţi angajatorii cer experienţă în muncă. În timpul facultăţii nu am lucrat, iar acum sunt şomer. Angajatorii ar trebui să ne acorde o şansă, chiar dacă suntem la început de drum“, ne-a spus Răzvan Grădinaru, un tânăr în vârstă de 24 de ani.

Cei mai mulţi dintre angajatori caută salariaţi care să aibă calităţi de lider, să aibă iniţiative, să deţină cunoştinţe vaste, să aibă dispobilitate în ceea ce priveşte programul şi, nu în ultimul rând, abilităţi de comunicare. „Pentru că ne aflăm într-un an de criză, compania noastră şi-a schimbat strategia când vine vorba de angajări. Dacă plătim oameni fără experienţă în muncă şi care nu corespund criteriilor noastre de funcţionare pierdem timp şi bani şi nu ne permitem acest lucru“, a declarat Andrei Iacoboaie, proprietarul unei firme de consultanţă din Bacău.

Ofertă „de zile negre“


Chiar dacă anul acesta sute de studenţi băcăuani au absolvit o formă de învăţământ superior, oferta angajatorilor este extrem de slabă.

În această săptâmână, pe lista locurilor vacante de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) doar nouă posturi sunt pentru cei cu studii superioare, iar restul până la 150 sunt adresate persoanelor cu studii medii. „Avem peste 1.800 de tineri absolvenţi în baza noastră de date. Mulţi nu-şi găsesc de muncă întrucât angajatorii oferă puţine locuri. Sunt foarte exigenţi şi absolvenţii nu se pliază pe criteriile lor de selectare“, ne-a explicat Ovidiu Ţicău, şeful biroului de ocupare a forţei de muncă din cadrul AJOFM Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite