Pasajul Letea, lăsat de izbelişte de către edili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băcăuanilor le este teamă să treacă prin pasaj din cauza întunericului
Băcăuanilor le este teamă să treacă prin pasaj din cauza întunericului

Primăria Bacău are 2 milioane de euro pentru a repara trecerea pe sub calea ferată, dar întârzie să cheltuie banii. Finanţarea nerambursabilă trebuie accesată până cel târziu la sfârşitul anului, dar municipalitatea nu a organizat încă licitaţie pentru a găsi constructor.  

Pasajul pietonal din cartierul Letea a fost construit în urmă cu 20 de ani, dar băcăuanii l-au ocolit întotdeauna cu teamă. Scopul lucrării era ca pietonii să nu mai traverseze magistrala de cale ferată din partea de sud a oraşului. Însă, pentru că trecerea nu a fost prevăzută cu lumină sau pază, băcăuanii preferau să înfrunte trenurile decât să rişte să fie agresaţi în întunericul din pasaj. 

Doar 9 luni la dispoziţie

Datorită Europei, autorităţile şi-au adus aminte însă de existenţa pasajului. „Anul acesta, cu siguranţă, se va intra într-un amplu proces de modernizare. Avem deja două milioane de euro obţinuţi printr-o finanţare pe Programul Operaţional Regional (POR), însă nu am demarat încă licitaţia pentru desemnarea constructorului“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Autorităţile locale mai au la dispoziţie nouă luni ca să transforme pasajul Letea într-o construcţie utilă. Dacă municipalitatea nu trece testul timpului şi al competenţei, banii s-ar pierde.

„Nu pot spune când vor începe lucrările şi nici cum va arăta în final pasajul. Conform contractului semnat cu reprezentanţii POR, avem obligaţia ca până la finele anului să terminăm lucrarea, altfel pierdem banii“, a mai spus Ionuţ Tomescu.

Mizerie şi miros urât

Băcăuanii care locuiesc în cartierul Letea sunt însă neîncrezători în promisiunile edililor.

„Chiar dacă va fi refăcut pasajul, eu tot nu mă voi încumeta să îl traversez. Ar trebui să fie şi pază în zonă pentru că noaptea nu ai siguranţa că, odată intrat în pasaj, nu se ia cineva de viaţa ta“, ne-a spus Viorel Blăgan, un băcăuan care locuieşte în cartierul Letea. Alţi băcăuani s-au plâns de starea actuală a trecerii subterane. „Pasajul este plin de mizerie şi miroase insuportabil. Prefer să îl ocolesc“, a spus şi Silvia Pavelescu, elevă.

Reprezentanţii Primăriei promit că după refacerea pasajului, Poliţia Comunitară va asigura paza.

Pasajul poate salva vieţi
Zona în care este construit pasajulul Letea este străbătută de patru linii de cale ferată, ce fac legătura între sudul şi nordul ţării. Ocolirea trecerii subterane, de frica tâlharilor, i-a transformat pe unii pietoni în victime ale accidentelor feroviare. La mijlocul lunii februarie, ieşeanca Andra Vicol, de 23 de ani, şi-a pierdut viaţa chiar în zona pasajului subteran după ce a ales să traverseze calea ferată păşind pe şine. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite