Pasaj rutier făcut ilegal pe pământ revendicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcela a fost solicitată în urmă cu 10 ani, dar în ciuda acestui fapt edilii au început lucrările la pasajul Oituz-Ştefan Guşe.

Soţii Ion Cervencov şi Carmen Goga afirmă că le-a fost furată o bucată de teren şi inclusă în planul noii construcţii realizate cu fonduri nerambursabile. Totul a început în 2002, când soţii Goga au cerut să le fie retrocedaţi aproximativ 2.000 de metri pătraţi situaţi pe strada Oituz, nr. 101. Atât Dumitru Sechelariu, fostul primar, cât şi Romeo Stavarache, actualul edil, au închis ochii la solicitarea urmaşilor lui Octavian Goga.

Teren în litigiu
Mai mult, susţin moştenitorii poetului, administraţia Stavarache şi-a dat acordul ca pe o porţiune din terenul lor să fie construită o arteră nouă, care să lege strada Gării de intersecţia Oituz, Vasile Alecsandri şi Ioniţă Sandu Sturdza. Noua stradă este inclusă în proiectul pasajului rutier Oituz- Ştefan Guşe. În 2006, edilii au depus documentaţia necesară pentru aprobarea finanţării europene, conform căreia terenurile nu sunt în litigiu.

„În 2008 am dat în judecată Primăria pe motiv că nu am primit un răspuns la acea notificare prin care ceream să fiu pusă în posesie. Am câştigat şi la Tribunal şi la Curtea de Apel, iar în noiembrie este recursul Primăriei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum s-a putut primi finanţare europeană pe acest pasaj când terenul de pe Oituz, nr. 101 nu este liber de sarcini?“, a declarat Carmen Goga. Ioan Liciu, primar al Bacăului înaintea lui Dumitru Sechelariu şi vecin al soţilor Goga, consideră că Romeo Stavarache a greşit. „Aici, unde se vede artera care uneşte strada Gării de intersecţia Vasile Alecsandri, Oituz şi Ioniţă Sandu Sturza a fost construită pe o bucată din terenul soţilor Goga. Priviţi aliniamentul iniţial al trotuarului. Înainte de construirea pasajului, aici era terenul vecinilor mei“, spune fostul edil.   

Acte ţinute la secret
Chiar dacă Primăria susţine că are acte doveditoare din care reiese că terenul este liber de sarcini, nimeni nu dorit să face publice hărţile, schiţele şi documentele oficiale ale pasajului.
Mai mult, reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău precizează într-o notificare oficială semnată de directorul Alexandru Miroşeanu: „Conform studiului de fezabilitate, proprietatea situată pe strada Oituz, nr. 101 nu este inclusă în planul pasajului subteran“.

„Dacă primarul a depus o declaraţie pe proprie răspundere că terenul e liber de sarcini şi că nu sunt retrocedări, înseamnă că a declarat în fals pentru obţinerea de fonduri nerambursabile. Dacă DNA-ul constată aşa ceva, cel care a semnat declaraţia riscă puşcăria“, a declarat Cătălin Bălan, profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Lucrări atribuite fără licitaţie
Pasajul rutier are o lungime de 260 de metri şi este conceput pentru fluidizarea traficului dinspre Oneşti. Finanţarea de la UE este de 8 milioane de euro. Oficialii de la Ministerul Dezvoltării Regionale au descoperit că edilul Romeo Stavarache a acordat lucrări suplimentare de 3 milioane de lei grupului Procom SRL Ceprano din Italia, fără organizarea unei licitaţii. Italienii au subcontractat lucrările altor firme. „Primarul Bacăului a încheiat un act adiţional, iar lucrările le-a încredinţat fără să organizeze licitaţie. Noi nu am ştiut de acest nou contract. S-a dat o penalizare de 750.000 de lei“, declara în iulie secretarul de stat Răzvan Murgeanu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite