Pasaj blocat în procese şi contestaţii la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Ioanid, liderul consorţiului Procom care se ocupă de lucrări
Grigore Ioanid, liderul consorţiului Procom care se ocupă de lucrări

Firmele controlate de Costel Căşuneanu şi Viorel Rusu îşi dispută un milion de euro, pus la bătaie de Primărie pentru câţiva metri de asfalt. Litigiul a întârziat darea în folosinţă a pasajului cu câteva luni.

Controversatul pasaj subteran din Bacău, care face legătura pe sub calea ferată între străzile Oituz şi Ştefan Guşe, s-a blocat din cauza unor contestaţii. Primăria Bacău nu a inclus în proiectul iniţial, finanţat din fonduri europene, rampele de acces şi asfaltul de la ieşirea din pasaj în strada Ştefan Guşe. Mai mult, licitaţia, organizată în luna septembrie, prin care a fost desemnată câştigătoare firma Conextrust, a fost anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Pentru această lucrare, municipalitatea a pus la bătaie 4,4 milioane de lei.


Licitaţie anulată

Firma care a contestat licitaţia se numeşte SC Drumuri şi Poduri Gheorgheni, unde administrator este Gabriel Ciocan, director la firma lui Costel Căşuneanu, Pa&Co International SA. De altfel, tot Căşuneanu a câştigat mai bine de un milion de euro la infrastructura aceluiaşi pasaj, la strada Oituz. „Nu ştim cât va mai dura până va fi dat în funcţiune pasajul. În proiectul iniţial nu a fost inclus şi asfaltul de la Ştefan Guşe. Cei peste 4 milioane de lei pentru aceste străzi sunt din fonduri locale. Din cauza contestaţiilor şi proceselor, stăm de mai bine de o lună pe loc, fără să finalizăm această lucrare“, a spus Grigore Ioanid, liderul consorţiului Procom, care a realizat pasajul.


Deşi pasajul subteran trebuia terminat în vară, pentru infrastructura rutieră dinspre strada Ştefan Guşe a fost organizată licitaţia abia în septembrie. CNSC a anulat procedura Primăriei şi a dispus reevaluarea ofertelor. Atât SC Drumuri şi Poduri Gheorgheni, cât şi SC Conextrust au atacat decizia forului de soluţionare a contestaţiilor. Milionarul Viorel Rusu, administratorul  Conextrust-Rustrans-Amici, a refuzat orice discuţie.


„Nu comentez deciziile CNSC sau pe cele ale instanţei“, ne-a spus Rusu. În acelaşi timp, Gabriel Ciocan nu a fost de găsit. Pe 9 decembrie, Curtea de Apel Bacău a respins plângerile celor două firme. Acum, rămâne ca primăria să reevalueze ofertele. „Trebuie să aşteptăm decizia instanţei, apoi se vor continua lucrările. Dacă temperaturile nu scad sub zero grade, se poate asfalta“, a spus viceprimarul Dragoş Luchian.

În această vară, pasajul subteran a fost în centrul unui scandal legat de atribuirea fondurilor europene. Secretarul de stat Răzvan Murgeanu a anunţat că primarul băcăuan a atribuit un contract de 3 milioane de lei, din fonduri UE, fără licitaţie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite