Păpuşarii băcăuani, nevoiţi să joace mereu în ”deplasare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii băcăuani mânuiesc păpuşile cu îndemânare şi-i încântă pe spectatori de peste 50 de ani
Actorii băcăuani mânuiesc păpuşile cu îndemânare şi-i încântă pe spectatori de peste 50 de ani

Teatrul de Animaţie din Bacău încearcă să-şi găsească un sediu propriu de peste doi ani. Actorii Teatrului „Bacovia“ şi cei de la „Animaţie“ sunt nevoiţi să repete şi să dea reprezentaţii în acelaşi sediu înghesuit.

Păpuşarii Teatrului de Animaţie din Bacău încearcă de peste doi ani să-şi găsească un sediu propriu. Municipalitatea a promis că va rezolva problema, însă până acum nu s-a făcut niciun demers oficial, iar „Animaţia“ funcţionează în aceeaşi clădire cu Teatrul Bacovia.

„Ne este greu, simţim lipsa unui loc al nostru, în care să ne desfăşurăm activitatea în condiţii bune, dar mă bucur că reuşim să avem performanţe chiar şi aşa“, spune Andreea Sandu, directorul Teatrului de Animaţie.

Păpuşarii au montat peste 200 de piese în 50 de ani

Coordonatoarea păpuşarilor spune că înţelege priorităţile administrative ale oraşului, dar le cere edililor să ia în considerare rezultatele şi să încerce să includă şi cultura în lista cu proiecte.

„Nu ne-am pierdut totuşi speranţa că vom ajunge măcar cândva, în viitor, să avem un centru cultural care să includă Teatrul de Animaţie, dar şi o facultate de profil deoarece suntem un oraş cu tradiţie în domeniul actoricesc“, a adăugat Andreea Sandu. În cei peste 50 de ani de existenţă, Teatrul de Animaţie Bacău a montat peste 200 de piese pentru copii şi tineret, din dramaturgia naţională şi universală, unele în premieră absolută.

Teatrul băcăuan a făcut zeci de turnee în ţară, a participat cu succes la festivaluri naţionale şi internaţionale (Polonia, Ungaria, Cehia, Belgia, Italia, Anglia, Austria, Republica Moldova). Printre spectacolele care au făcut săli pline în acest an se numără „Aventurile lui Cipollino“, „Cei trei purceluşi“ şi „Stan Păţitul“.

Colegii de la Teatrul Bacovia recunosc că situaţia este incomodă. „Când repetă ei, nu putem repeta noi, aşa că mai plecăm în deplasări. Suntem ca două familii într-o garsonieră, e o situaţie dificilă. Aveam un proiect interesant cu vechiul sediu al Teatrului de Animaţie, să-l integrăm în Parcul Catedralei. Fundaţia Caritatea, actualul proprietar al clădirii, nu îl închiriază, ci vrea să-l vândă pe o sumă mare, pe care Primăria nu o poate plăti“, a explicat Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Bacovia.

Angela Stoica, inginer: E păcat ca un teatru atât de valoros să nu aibă o clădire proprie.

Elena Gavrilă, pensionară: Lucrează oameni deosebiţi acolo. E clar că au valoare şi merită mai multă atenţie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite