POVESTE/ Maria Stote - Le cântă mireselor în costum popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista a îndrăgit muzica populară din copilărie şi în prezent colaborează cu Ansamblul Folcloric „Teişorul“. Visează să scoată un album cu „Lăutarii de la Chişinău“.

Dragostea pentru cântecul popular şi pentru folclorul românesc le-a moştenit de la bunica sa. „De când eram mică am simţit o atracţie deosebită pentru tot ce înseamna melodie. Mama mi-a spus ca talentul îl moştenesc de la bunica mea, care a fost soprană în corul bisericesc şi care iubea cu ardoare folclorul“, a spus ea. Pentru că avea talent, tânăra s-a înscris la Liceul de Artă „George Apostu“, la Secţia „Muzica vocală tradiţională românească“, şi de doi ani a început să activeze în Ansamblul „Teişorul“, unde interpretează melodii populare din zona Bacăului.


„Am cântat la diferite spectacole care au avut loc la Ateneu în Bacău şi am participat alături de ansamblu la un spectacol dedicat inaugurării Teatrului de vară“, a completat artista.
Talentul solistei a fost răsplătit şi cu premii, iar pe cel mai recent l-a obţinut anul trecut. „Am participat la Piatra Neamţ la Festivalul Internaţional de muzică „Emanuel Elenescu“ şi am obţinut menţiune. Cu siguranţă voi mai participa şi în anii următori“, spune ea.

A luat lecţii de la interpreţi consacraţi
Maria Stote povesteşte că a luat primele lecţii de canto popular de la cunoscuta interpretă de muzică populară din zona Moldovei, Vasilica Tătaru Năstase şi de la soţul acesteia, Cristian Năstase. „Am înregistrat deocamdată şase melodii alături de maestrul Cristian Năstase. Le sunt recunoscătoare pentru că acesti artişti mi-au inspirat dragoste şi respect pentru folclorul românesc“, a precizat Maria Stote.


Artista colaborează şi în prezent cu cei doi artişti ai muzicii populare şi împreună îşi doresc să lanseze un album. „Împreună vom înregistra melodii moldoveneşti din zona din care facem parte. Sunt melodii de joc şi voie bună. Albumul va fi scos pe piaţă anul acesta“, a mai spus Maria. Cântăreaţa povesteşte că este mai tot timpul pe drumuri, la festivaluri, spectacole şi, datorită talentului ei, are ocazia să cânte şi la nunţi.

Îi plac horele şi bătutele
„Personal, îmi plac cântecele de joc şi de nuntă pentru că am avut ocazia să cânt un timp cu o orchestră din zona în care am copilărit eu şi m-am familiarizat cu genul acesta de muzică. Am debutat la nunta surorii mele şi de atunci le-am cântat la zeci de mirese «Ia-ţi mireasă ziua bună», care este o melodie pe placul sufletului meu“, a explicat cântăreaţa. Mariei îi plac şi bătutele sau horele şi îşi doreşte să ajungă să cânte alături de o formaţie de lăutari. „Visez să scot un album cu «Lăutarii de la Chişinău» alături de maestrul Nicolae Botgros. Din punctul meu de vedere, e cea mai completă orchestră“, a spus în final interpreta.

Profil
Născută. 27 mai
1992, Roman.
Studii. Clasa a XI-a la Liceul de Arte „George Apostu“,
Secţia „Muzica vocală tradiţională românească“.
Familie. Locuieşte cu mama, are două surori.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
Îmi doresc să urmez Conservatorul în Cluj. Cât de curând voi scoate un album cu melodii moldoveneşti din zona din care fac parte.
Care sunt melodiile pe care le cânţi cu plăcere?
Sunt cântece vesele de joc, dar apreciez şi doinele şi baladele pentru că sunt melodii de suflet. Printre melodiile mele preferate se numără „Trei surori la mama-n prag“, care este un cântec dedicat mamei mele, dar şi „Hai la joc“, „Sârba de la Adjudeni“ şi „Trandafir şi busuioc“. Acestea sunt melodii pe care le cânt cu drag ori de câte ori am ocazia.

Ce-i place
Îi place să cânte la diferite instrumente, chitara este unul dintre preferatele ei. Îi place să citească şi să danseze. Îi place să descopere cât mai multe despre trecut, îndrăgeşte poveştile în general şi tradiţiile.

Ce nu-i place
Nu îi place sa piardă timpul şi să se simtă  presată de el. Nu îi place să depindă de alţii şi de aceea îşi doreşte să facă tot posibilul ca în viaţă sa fie cât mai independentă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite