PORTRET BACĂU Geanina Macovei alină durerea copiilor internaţi la Chirurgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geanina Macovei
Geanina Macovei

După şase ani dedicaţi presei şi alţi 11 ani în care a fost consilier de imagine, Geanina a revenit la prima ei dragoste, copiii. Zilnic, peste 25 de micuţi au parte de atenţia şi devotamentul ei.

Geaninei i-au plăcut întotdeauna copiii. A terminat Liceul Pedagogic „Ştefan cel Mare“ din Bacău şi credea că toată viaţa va fi educatoare sau învăţătoare. Destinul i-a oferit însă alte portiţe şi aşa a juns în lumea presei. Timp de şase ani a fost reporter de televiziune, apoi consilier de imagine la o firmă de construcţii. Aproape că-şi luase gândul că într-o zi va mai ajunge să lucreze într-un mediu plin de copii.


Prima zi la spital, un şoc


„Când am terminat liceul, am rămas cu un gust amar. Aş fi vrut să profesez meseria pentru care mă pregătisem. Nu a fost să fie aşa şi tot timpul m-am întrebat ce ar fi fost dacă nu m-aş fi îndreptat către presă“, spune Geanina. A durat însă mai bine de 17 pentru ca soarta să o aducă din nou în faţa unei alegeri care să-i facă visul realitate. După ce postul de consilier de imagine s-a desfiinţat, a simţit că este momentul să-şi îndrepte atenţia către copii. Aşa a ajuns să lucreze ca educatoare la Asociaţia „Trust Orfelinat Ungureni“ din Bacău. Recunoaşte că, l-a început, a luat totul ca pe o joacă. Ştia că va trebui să aibă grijă de toţi copiii internaţi cu diverse probleme la Secţia Chirurgie a Spitalului de Pediatrie din Bacău.


Îşi aduce aminte însă că prima zi în spital a fost pentru ea un adevărat şoc, chiar dacă viaţa de jurnalist îi oferise suficientă experienţă de viaţă. „Prima dată m-am speriat când am văzut condiţiile din spital. Am ajuns acasă şi m-am apucat de plâns. Aveam tot timpul în minte o imagine cu doi copii care plângeau. Nu am abandonat. Mi-am zis că trebuie să reuşesc“, a spus Geanina. Perseverenţa şi dragostea pentru copii au ajutat-o.


A creat dulapul fermecat


I-a pus pe micuţi să picteze pereţii saloanelor. Le-a făcut un dulap „fermecat“ în care ei ştiu că se găsesc jocuri, caiete de desen, creioane colorate, mingi, păpuşi, maşinuţe şi jucării de pluş. Pentru că aproape toţi prichindeii nu se pot deplasa din paturi din cauza operaţiilor, Geanina merge la patul fiecăruia şi se joacă, îi învaţă să deseneze, să coloreze şi îi ajută să uite de operaţiile pe care le-au suferit. Face acest lucru de una singură, în fiecare după-amiază, timp de patru ore şi este convinsă că jocurile şi voia bună pe care le aduce în saloane îi ajută pe cei mici să se vindece mai repede.


Doi copii aproape de sufletul ei


S-a ataşat de fiecare dată de toţi copiii însă pe Ioana, o fetiţă de 7 ani care a suferit arsuri pe mai bine de jumătate din corp, şi pe Vlăduţ, un băieţel de 12 ani care a rămas fără un picior, i-a îndrăgit cel mai mult. „Au fost ca şi copii mei timp de două luni cât au fost internaţi. Ioanei i-am făcut ziua de naştere în spital şi am învăţat-o să joace scrabble. Victor mă bătea tot timpul la acest joc. Vreau să cred că am contribuit şi eu puţin la starea lor sufletească şi i-am ajutat să capete încredere în ei“, ne-a mărturisit Geanina. Chiar dacă ajutorul ei este recunoscut de toţi copiii, dar şi de medicii din spital, Geanina are însă şi o mare dezamăgire. „La sfârşitul lunii octombrie, proiectul asociaţiei la care eu lucrez rămâne fără finanţare. Mi-e greu să mă gândesc la acel moment. Copiii au nevoie de atenţie şi sprijin moral“, este de părere Geanina.

întrebări şi răspunsuri


Cum reacţionează copiii când intri în salon?


Sunt foarte bucuroşi. Pentru ei, orele de terapie prin joc sunt cele mai frumoase din zi. Trec cel mai repede şi vin cel mai greu. Cel mai dificil moment este ziua de luni. Atunci mă întreabă de ce, timp de două zile, nu am mai trecut pe la ei. Weekend-ul este pentru ei un chin. Majoritatea nu pot merge, trebuie să stea întinşi în pat. 

Ce vei face dacă proiectul nu va mai fi finanţat?
Evit tot timpul să mă gândesc la acest moment. Nici nu concep că se va ajunge în această situaţie. Toată luna octombrie voi merge să strâng fonduri pentru ca proiectul să continue. Voi bate din uşă în uşă, voi cere sprijin de la firme, voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a face rost de bani. Nu este un proiect costisitor, iar beneficiile sunt extraordinar de mari.

ce-i place
Geaninei îi place foarte mult să meargă pe role alături de fiul ei. Îi plac parfumurile, îngheţata de vanilie, filmele clasice şi să fie înconjurată de familie. Vacanţele la Sighişoara sunt o altă plăcere a Geaninei. Iubeşte primăvară şi, în special, luna mai. Îi place să deseneze şi să asculte muzică.

ce nu-i place
Nu-i plac cactuşii, culoarea galbenă şi nici să facă muncă de birou. Nu-i plac mâncărurile condimentate şi nici algele. Nu-i place asocierea de clădiri noi cu cele vechi, iar cel mai mare regret al ei este că nu a făcut facultatea de arhitectură.

profil
născută. 27 iulie 1974, Bacău.
studii. Facultatea de Inginerie, specializarea Utilaje Tehnologice în Industria Alimentară.
familie. Este căsătorită, are un băieţel de 7 ani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite