PORTRET/ Dan Bocu - Pictează icoane pe pietre de râu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Bocu
Dan Bocu

Ideea i-a venit în urmă cu cinci ani, în timpul unei misiuni la Mănăstirea Putna, din judeţul Suceava. De atunci, jandarmul a realizat peste 600 de astfel de icoane.

Plutonierul Dan Bocu, jandarm în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, este atras de tot ce înseamnă artizanat şi îşi aminteşte că de când era copil îi plăcea să confecţioneze câte ceva. „Făceam roboţei din pachete de ţigări sau case din cutii de chibrituri. Îmi găseam tot timpul de lucru. Îmi plăcea să confecţionez diferite lucruri cu care să mă joc“, povesteşte militarul.
Acum, şi-a găsit o nouă pasiune, care îl scoate în evidenţă. Pictează icoane pe pietre de râu şi recunoaşte că a furat modelul de la o mănăstire.


„În urmă cu cinci ani am avut o misiune la Suceava, la Mănăstirea Putna. Am stat acolo mai multe zile şi am avut suficient timp să studiez tot ce se vindea. Am luat în mână o icoană pictată pe piatră de râu şi mi-am dat seama că nu este greu de făcut. Costa în jur de o sută de mii. Mi s-au părut cam scumpe şi am vrut să văd dacă preţul se justifică“
, mărturiseşte jandarmul. Şi-a cumpărat o icoană şi când a venit acasă s-a pus pe treabă.

Pietre culese din Bistriţa


Primul drum l-a făcut la râul Bistriţa, de unde a adunat mai multe pietre. „Le-am aşezat în balcon şi am început să le selectez. Nu toate sunt bune pentru pictat. Piatra trebuie să fie subţire şi fără denivelări. În cinci ani am pictat cred că 600 de icoane, dar eu acasă mai am doar câteva. Aproape pe toate le-am dăruit prietenilor, rudelor şi colegilor. Nu am vândut niciuna şi nici nu am de gând să fac o afacere din asta“, povesteşte jandarmul.

„Cele mai multe icoane le fac cadou la sărbători şi pot să spun că-mi prinde foarte bine, că nu sunt nevoit să alerg după alte suveniruri“, mai spune Dan Bocu. În unitatea în care lucrează, în fiecare birou există câte o lucrare semnată de el. Şi chiar dacă timpul liber este din ce în ce mai limitat, are grijă ca cel puţin o dată la două săptămâni să intre în atelierul său improvizat din balconul locuinţei şi să mai picteze o icoană sau două. Aceasta este doar pasiunea din prezent. Nu ştie însă ce hobby îi poate aduce ziua de mâine, pentru că el caută tot timpul să facă altceva.

A crescut 2.000 de peşti


„În copilărie făcusem o pasiune pentru peşti. La un moment dat aveam apartamentul plin cu acvarii şi vreo 2.000 de peşti. Am avut şi papagali, hamsteri şi şerpi. Casa noastră era ca o mică grădină zoologică. Dar asta a fost până într-o zi, când părinţii mi-au spus că aşa nu se mai poate şi am renunţat la toate“, mai povesteşte Bocu. Acum se mulţumeşte doar cu un căţel.

Profil


Născut. 16 februarie 1976, Bacău.
studii. Liceul „Anghel
Saligny“ Bacău.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri


Când organizaţi o expoziţie?
Nu m-am gândit la asta. Şi acum, chiar să vreau să fac nu am cum. Nu am prea multe icoane pentru că eu le dăruiesc pe măsură ce le termin. Dar nu se ştie. Poate o să fac şi lucrul acesta dacă mă voi hotărî să păstrez picturile.
Ce alte pasiuni mai aveţi?
De ceva timp m-am apucat să colecţionez obiecte vechi. Am descoperit această pasiune întâmplător. Am fost la bunica mea şi am găsit în podul casei un fier de călcat foarte vechi şi un cântar de la străbunicul, care era chiabur. Le-am adus acasă şi o să mai merg pe la târgurile de profil să-mi îmbogăţesc colecţia.

Ce-i place


Îi place să meargă la pescuit, iar atunci când nu prinde peşte adună pietre de râu pentru icoane. Îşi iubeşte meseria şi nu se vede făcând altceva.

Ce nu-i place


Nu-i plac kitsch-urile şi nici oamenii care nu se ţin de cuvânt şi care ar face orice pentru a-şi atinge scopul. Nu-i plac minciuna, invidia şi ipocrizia.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite