PORTRET/Cătălina Albu - A cucerit vârful Aconcagua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Albu - alpinistă
Cătălina Albu - alpinistă

Cătălina a făcut patru încercări pentru a urca piscul din Argentina. În 2007, a reuşit alături de prima echipă feminină din ţară să escaladeze Anzii Cordilieri.

O femeie ambiţioasă, cu un munte de voinţă, gata de orice provocare, aşa este privită de apropiaţi  Cătălina Albu. Copilăria şi-a petrecut-o în localitatea Măneciu, judeţul Prahova, la doi paşi de munte. Familia s-a mutat mai târziu la Comăneşti, într-o zonă cu păduri şi înălţimi provocatoare.


„De mică am prins dragoste de munte. Nu era sfârşit de săptămână în care să nu plec în drumeţii. Chiar şi după ce ne-am mutat în Bacău, când am început liceul, mi-am făcut întotdeauna timp pentru ieşiri la munte“, îşi aminteşte Cătălina.

Primele trasee dificile le-a urcat în facultate
Expediţiile adevărate au fost puse la cale în timpul facultăţii, unde găsise prieteni iubitori de munte. „Am umblat aproape peste tot în ţară. Am fost în Făgăraş, Bucegi, Piatra Craiului, Retezat, Ciucaş şi pe Ceahlău. Unele trasee le-am făcut chiar pe timp de iarnă“, spune alpinista. Din anul 2000, Cătălina Albu a considerat că este timpul să facă performanţă şi să cucerească vârfurile cele mai înalte din lume. „Prima expediţie «în afară» a fost în anul 2001. Am plecat împreună cu soţul în America de Sud, scopul nostru fiind cucerirea vârfului Aconcagua“, ne spune alpinista.


Atunci, Cătălina s-a confruntat pentru prima oară în viaţa ei cu un eşec. Cel de-al doilea munte din lume ca dificultate s-a dovedit a fi prea greu pentru ambiţioasa băcăuancă. „Am reuşit să ajung la altitudinea de 5.300 de metri, după care am cedat. Am fost nevoită să bat în retragere“, recunoaşte Cătălina. Alpinista nu s-a descurajat şi s-a pregătit pentru o nouă confruntare cu Anzii Cordilieri.

A învăţat din propriile greşeli


„În 2003, eram iarăşi în Argentina, încercând pentru a doua oară să ajung pe Aconcagua. Am dat greş din nou“, declară femeia. Şi a treia expediţie, din 2006, a fost trasă la indigo, când  băcăuanca a clacat la 6.600 de metri. În 2007, Cătălina Albu, alături de alte două coechipiere, a reuşit să urce la 6.962 de metri. „N-a fost uşor. Am avut multe momente când eram la un pas să renunţ. Dar am găsit energie să ajung pe Aconcagua. Mai bine mai târziu decât niciodată“, afirmă Cătălina Albu.

Profil

Născută. 25 iunie 1960, în judeţul Prahova.
Studii. Facultatea de Biologie din Bucureşti.
Familie. Este căsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

După Aconcagua te-ai gândit să încerci şi alte vârfuri precum Everest-ul?
Nu, nici prin cap nu-mi trece să-mi pun mintea cu Everestul. Nu sunt pregătită pentru aşa ceva. Oricâtă voinţă şi dorinţă ar exista, pentru Everest e nevoie de ceva mai mult. 
În expediţia din 2007 au mai fost şi alte premiere româneşti?
Intenţia noastră a fost să urcăm şi pe vulcanii Guallatire, Pomerape şi Parinacota din Chile. Ne-a prins însă „iarna boliviană“ şi am fost nevoiţi să renunţăm. În premieră am făcut vulcanul Guane-Guane, 5.100 de metri.

Ce-i place

Cătălinei îi place navigaţia. „În martie 2001 am navigat cu yachtul Maove din insula Trinidad până în Panama şi am traversat canalul. Apoi, în octombrie am navigat cu yachtul Phoenix din Australia în Noua Caledonie. În 2002 am ajuns până în Singapore“, spune Cătălina.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii prefăcuţi. Dacă e să te înjure cineva să o facă bărbăteşte, nu pe la spate“, spune băcăuanca.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite