Oneştean arestat pentru trafic de muncitori din Bangladesh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asiaticii au fost cazaţi într-un apartament cu două camere care era debranşat de la utilităţi. Mai mult, el a încasat bani de la muncitori și le-a promis serviciu în România.

Vivian Oancea (46 de ani), cunoscut om de afaceri din municipiul Oneşti, judeţul Bacău, a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile sub acuzaţia de trafic de persoane din Bangladesh.
Alături de el este arestat şi fiul său, Michael Oancea (23 de ani), care a exploatat prin muncă cinci muncitori asiatici, recrutaţi de tatăl lui. Decizia aparţine magistraţilor Tribunalului Bacău şi a fost emisă marţi, 12 iulie. „Dosarul este instrumentat de DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău“, a menţionat Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bacău.

Trei femei cu „fizionomie asiatică“
Totul a început în luna iunie a anului trecut, când Vivian Oancea s-a dus în India, la New Delhi, unde prin intermediul unei firme de recrutare din Bangladesh a adus cinci cetăţeni, cărora le-a promis contracte de muncă în România. De la aceştia, omul de afaceri a încasat diverse sume de bani pentru facilitarea obţinerii vizelor de muncă.

Totodată, oneşteanul a instigat administratorul unei firme din Galaţi să emită în fals o invitaţie din partea societăţii pe care o conducea şi care a fost depusă la Misiunea Diplomatică a României din New Delhi. În baza acestei invitaţii, străinii au primit vize de scurtă şedere în România care, conform legii, nu pot fi prelungite. După expirarea vizelor, omul de afaceri, împreună cu fiul său, i-a dus în eroare pe muncitori şi i-a determinat să rămână pe teritoriul României încă trei luni. Aceştia au fost exploataţi prin muncă la ferma familiei Oancea, fără a fi plătiţi şi fără a li se încheia contracte de muncă.

Locuitorii blocului de pe strada Aleea Parcului din municipiul Oneşti îşi amintesc cum, în mai puţin de şase luni, în apartamentul lui Vivian Oancea de la parter, au locuit, rând pe rând, „oameni cu fizionomie asiatică“. Cu toate că locatarii imobilului povestesc deschis ceea ce au văzut, le este teamă să se prezinte  în faţa ziariştilor. În schimb, nimeni nu se miră de faptul că Vivian şi fiul său au fost arestaţi. „Prima dată, prin toamnă, au venit aici trei femei. Aveau fizionomie asiatică, însă n-am aflat exact din ce ţară erau. Erau îmbrăcate frumos şi păreau nişte doamne elegante. Nu păreau că fac muncă de jos. L-am întrebat ce caută acele femei la noi în bloc şi mi-a răspuns că sunt partenerele lui de afaceri. El face afaceri pe linie de agricultură, cu ciuperci, salată şi altele. Totul cu o tehnologie modernă“, a povestit un vecin de-al lui Oancea.

Oamenii mai afirmă că Vivian le-ar fi spus prin octombrie anul trecut că în luna decembrie se va duce în Franţa, pe Coasta de Azur, pentru că intenţionează să-şi extindă afacerea. „Într-adevăr, o lună de zile nu l-am mai văzut. A revenit, în schimb, în ianuarie. Tot atunci au dispărut şi cele trei femei“, a mai explicat vecinul.

Cinci bărbaţi care ieșeau doar noaptea
Oamenii din cartier îşi mai amintesc cum în luna ianuarie au apărut din senin în apartamentul de la parterul blocului cinci bărbaţi care aveau „aceeaşi fizionomie asiatică“. „Ăştia nu ieşeau deloc din casă ziua, ci doar noaptea. Se duceau la magazinul din colţ, după ce se lăsa întunericul, şi îşi cumpărau de mâncare. De cele mai multe ori se întorceau doar cu o pâine în mână sau covrigi. M-am gândit că poate nu au acte şi le este frică să nu fie prinşi. Uneori îi vedeam cum merg desculţi prin bloc. Păreau săraci şi erau prost îmbrăcaţi“, a afirmat un alt vecin.

Apartamentul în care au stat cei cinci bărbaţi, este una dintre cele patru locuinţe pe care familia Oancea le deţine în Oneşti. Este debranşat atât de la reţeaua de căldură, cât şi de la apă. Oamenii au trăit în două camere nedecomandate, iar întregul apartament avea doar 45 de metri patraţi. Alţi locuitori de pe strada Aleea Parcului cred că cei cinci bărbaţi erau călăuze pentru oameni aduşi din Bangladesh şi trimişi la muncă în alte ţări din Vest.

„Eu aşa cred! Cel puţin era un bărbat care mereu îşi nota ceva pe un carneţel. Acel om dispărea câte trei zile, apoi iar revenea. Cred că era călăuză pentru alţii. Mereu mi s-a părut că Vivian face afaceri ciudate!“, a mai spus o altă locatară a blocului. Înaintea Paştelui, într-o dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, cei cinci bărbaţi au dispărut cu o maşină. „Au plecat cu tot cu bagaje. Duşi au fost şi nu i-am mai văzut!“, a afirmat vecina. Apartamentul de pe Aleea Parcului a fost vândut în urmă cu doar câteva săptămâni de o bancă la care Oancea era dator.

Afacerile lui Vivian Oancea
Vivian Oancea a avut probleme cu legea încă dinainte de 1989, când a fost anchetat pentru trafic cu metale preţioase. După Revoluţie, el a început să aducă TIR-uri din Germania pe care le vindea în România. Apoi, a început o afacere cu aparate electro-casnice stricate pe care le repara şi le vindea într-un apartament din Oneşti. În 1994, Oancea a înfiinţat un joc piramidal de tip Caritas, care a fost închis după şase luni. Doi ani mai târziu, a plecat în Germania şi a revenit după alţi doi ani în Oneşti. Are mai multe afaceri în domeniul agriculturii. Deţine patru apartamente în Oneşti, în zonele Belvedere, Mall, pe strada Rosetti şi cel de pe Aleea Parcului.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite