Bacău: Oierii băcăuani mai vând brânză doar în zi de leafă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Oierii băcăuani mai vând brânză doar în zi de leafă
Bacău: Oierii băcăuani mai vând brânză doar în zi de leafă

Comercianţii de produse lactate spun că duc lipsă de clienţi şi vin la piaţă tot mai rar

Crescătorii de oi au ajuns să-şi umple beciurile cu brânză frământată. Ei se plâng că sunt zile în care nu vând mai mult de 10 kilograme de caş.

 Oierii băcăuani se plâng că au ajuns la sapă de lemn. Deşi a fost un an rodnic pentru oi, care au dat lapte ca niciodată, crescătorii de animale şi-au umplut beciurile cu putinile de brânză pe care nu reuşesc să le comercializeze. „Nu se vinde marfa. Iar caşul şi urda nu le putem ţine la frigider decât câteva zile. Dacă tot nu scăpăm de marfă, o ducem acasă şi o punem la putină“, ne spune Elena Avram, o băciţă din localitatea Blăgeşti. Femeia povesteşte că are la beci peste 150 de kilograme de brânză frământată.

„Nu are lumea bani. Sunt pensionari care vin şi cumpără câte 200-300 de grame de caş. Mă umple mila când mă uit la ei. Însă mi-e milă şi de mine pentru că o să ajung să nu-mi scot nici cheltuielile cu animalele“, declară băciţa. Tanti Elena Avram are acasă 200 de oi, însă după acest an este decisă să mai vândă din ele pentru că nu are ce să facă cu brânza.

„Eu am acasă 1.000 de oi. Noroc că lucrăm la stână în familie şi nu mai plătim alţi oameni. Au fost zile când am vândut doar 10 kilograme de caş. Până acum am pus la putină peste 500 de kilograme de brânză frământată“, ne spune Veronica Bucioacă, o băciţă din comuna Caşin.  Nici precupeţele care vând brânză şi lapte de vaci în pieţele din judeţul Bacău nu au mai mult noroc.

Ţăranii nu-şi scot nici banii de transport

„Eu vin tocmai de la Dămieneşti. Ştiam că acum se iau pensiile. Am zis să mai fac şi eu nişte bani, că am pensia mică. Dar merge tare prost vânzarea“, se plânge Maria Urdă. Săteanca susţine că sunt zile în care nu-şi scoate nici banii pentru transport, fiind nevoită să umble la banii de pensie. „Rata până acasă mă costă 20 de lei, dus-întors. Cum au fost vreo două dăţi când nu am vândut nicio sută de grame de smântână, m-am învăţat minte. Nu vin la oraş decât atunci când se iau pensiile“, declară precupeaţa.

Elena Mancaş, pensionară: E sărăcie mare. Nimeni nu cheltuie mult pe mâncare.

Tinca Lazăr, pensionară: Doar când iau pensia îmi permit și eu un borcan cu smântână.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite