Bacău: Portret/Oana Stroia: Olimpică Naţională la Muzică Populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana iubeşte folclorul din zona Moldovei şi, deşi are doar 18 ani, interpretează dintr-un repertoriu bogat de melodii populare ale artiştilor consacraţi. 

A început să îndrăgească muzica populară de pe vremea când mer-gea la grădiniţă. Doamna educatoare a fost cea care i-a observat interesul neobişnuit pentru folclor şi talentul deosebit. „Aveam doar 5 ani şi cântam mai tot timpul melodii din folclorul românesc. Şi pentru că mă evidenţiam cu vocea la spectacole şi la serbări, doamna mea educatoare le-a sugerat părinţilor sa mă înscrie la o şcoală de specialitate“, povesteşte tânăra.

 
Primul concurs de muzică, primul mare premiu


Părinţii au înscris-o la cursuri de vioară şi pian, dar Oana s-a încăpăţânat să cânte. A debutat pe scenă, ca solistă de muzică uşoară, la 9 ani, când a participat la Concursul Judeţean „Coroniţa Primăverii“. Prima apariţie în faţa publicului a coincis cu obţinerea primului loc în cadrul concursului. De aici şi până la a cânta în ansamblurile folclorice a fost un drum destul de scurt, pe care Oana l-a parcurs foarte uşor. „Am început să cânt folclor românesc din clasa a IX-a, de când iau cursuri de canto popular la Liceul de Arte. Merg la spectacole cu ansambluri folclorice peste tot în ţară“, explică interpreta.


Are folclorul în sânge


În ultimii patru ani, Oana a interpretat melodii populare în cadrul a zeci de spectacole la nivel naţional şi internaţional. Spune că a  trăit intens fiecare apariţie publică şi că, de multe ori, s-a întors cu premii acasă. 
La Festivalul Internaţional „Doina Covurluiului“ sau la Festivalul Naţional de Muzică Populară „Trandafir de la Moldova“, ansamblul folcloric „Busuiocul“, cu care a cântat, s-a situat pe primul loc.


De asemenea, tânăra artistă s-a întors cu locul I de la Olimpiada Naţională de Muzică, care s-a desfăşurat anul trecut. Eleva spune că se pregăteşte acum intens pentru Olimpiada de Muzică Populară care se va desfăşura în 2010 la Galaţi.


Oana îşi doreşte să ducă folclorul mai departe pentru că este singurul lucru care contează pentru ea cu adevărat. „Iubesc atmosfera de joc şi voie bună în sânul căreia am petrecut de-a lungul anilor şi cred că nu mă pot despărţi de lumea folclorului“, susţine interpreta.


A stors lacrimi cu baladele interpretate


Oana susţine că la fiecare spectacol s-a întâmplat ca doinele şi baladele moldoveneşti interpretate de ea să provoace lacrimi de emoţie oamenilor. „Melodiile interpreţilor renumiţi pe care le cântăm, costumele populare, dar şi istoria doinelor sau baladelor care sunt inspirate dintr-un obicei străvechi alină sufletele celor care îndrăgesc folclorul până la lacrimi de bucurie“, a încheiat băcăuanca.

Întrebări şi răspunsuri
Ce interpreţi ai cunoscut de-a lungul anilor?
Pe Maria Şalaru, Laura Lavric, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Sofia Vicoveanca. Toate au voci minunate, iar cântecele pe care le interpretează le definesc foarte bine ca artiste ale folclorului românesc.
 
Îţi doreşti o carieră de interpret popular?
Muzica populară mă reprezintă, iubesc să cânt, dar sunt încă nedumerită. Vreau să urmez şi o altă facultate după absolvirea Conservatorului.

Ce-i place
Îi place să gătească mâncărurile tradiţionale moldoveneşti. De asemenea, îndrăgeşte melodiile din repertoriul interpretei Margareta Clipa, dar şi a artistei Zinaida Bolboceanu.

Ce nu-i place
Nu poate suporta ipocrizia şi se fereşte de oamenii mincinoşi. Nu-i  place deloc chimia, disciplină pe care o găseşte imposibil de înţeles.

Profil
Născută. 23 martie 1991, Bacău.
Studii. Elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte „George Apostu“, secţia canto-popular.
Familie. Locuieşte cu părinţii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite