Munciţi în şomaj tehnic, şi-au reclamat patronii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii din construcţii lucrează cel mai des „în afara“ prevederilor contractului de muncă
Muncitorii din construcţii lucrează cel mai des „în afara“ prevederilor contractului de muncă

Aceştia s-au plâns de faptul că, deşi pe hârtie sunt în şomaj tehnic, angajatorii îi cheamă zilnic şi-i plătesc cu 75% din salariul întreg. 

Zeci de băcăuani au reclamat de la începutul anului la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) că, deşi sunt trecuţi în şomaj tehnic, vin la serviciu zilnic şi muncesc după programul normal.
„În urma petiţiilor am demarat controale la toate cele 27 de societăţi comerciale din judeţ, care au anunţat că-şi trimit salariaţii în şomaj tehnic. Este dificil să-i monitorizezi atent pe toţi, pentru că nu avem suficienţi inspectori“, spune Cristian Cucuian, şeful ITM Bacău. Din cei 1.300 de salariaţi aflaţi în şomaj tehnic, inspectorii au depistat la serviciu în jur de 40, cei mai mulţi din construcţii.

Monitorizaţi la sânge


„O cifră exactă nu putem avea. Şi asta pentru că au fost firme care au anunţat abia la sfârşitul lui februarie că sunt în şomaj tehnic de la începutul lunii. În aceste condiţii, eu nu aveam cum să-i mai controlez şi nici nu pot şti dacă şi-au folosit sau nu angajaţii“, a mai spus Cucuian.


Inspectorii de muncă avertizează că vor monitoriza atent toate societăţile care practică strategia şomajului tehnic, având suspiciuni că multe vor doar să beneficieze de scutirea de la plată a dărilor către stat. „Vom urmări toate societăţile care depun documentele de suspendare a activităţii. Mai grav este că nu avem pârghiile necesare pentru a lua măsuri împotriva celor care fac acest lucru“, a precizat Dan Buftea, purtător de cuvânt al ITM Bacău.


Ordonanţa guvernamentală care le permite patronilor să prelungească măsura şomajului tehnic şi în 2010 nu prevede şi sancţiuni pentru cei care îşi cheamă totuşi oamenii la muncă. „Dacă găsim un muncitor la serviciu, deşi ar fi trebuit să stea acasă, nu putem decât să sesizăm Direcţia de Finanţe Publice ca să nu acorde firmei respective deduceri la plată pentru salariatul respectiv. Dar atât. Nu-l putem sancţiona pentru muncă la negru pentru că el are contract de muncă“, a conchis şeful ITM Bacău. Singurii care pot lua măsuri sunt salariaţii. Ei pot anunţa la ITM dacă patronii îi obligă să vină la serviciu.

Reclamaţiile pot fi şi anonime


Băcăuanii care sunt în şomaj tehnic, dar sunt chemaţi la lucru de angajatori, pot depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău. Petiţia poate fi anonimă, însă este obligatoriu să se specifice societatea. Doar aşa inspectorii de muncă pot efectua controale. Pe perioada şomajului tehnic, angajaţii primesc 75% din salariul de bază dar nu merg la serviciu.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite