Bacău: Ovidiu Vornicu: „Modelismul mi-a schimbat viaţa“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Ovidiu Vornicu: „Modelismul mi-a schimbat viaţa“ (PORTRET)
Bacău: Ovidiu Vornicu: „Modelismul mi-a schimbat viaţa“ (PORTRET)

Tânărul construieşte machete şi participă cu ele  la concursuri. A atins performanţe notabile la campionatul mondial de aeromodele.

Ovidiu Vornicu este pasionat încă din liceu de modelism. A meşterit ani la rând nave în atelierul de la Clubul Municipal Sportiv alături de instructorul său. Tânărul merge zilnic la club şi dedică cel puţin câte patru ore acestei ocupaţii.

„Acum viaţa mea s-a schimbat. Am devenit pasionat de arta modelismului. O simt pur şi simplu în sânge“, povesteşte tânărul. În ultimii doi ani, Ovidiu a participat cu machetele sale la toate concursurile naţionale caree au avut loc până acum.  A reuşit să aducă premii naţionale şi acest lucru l-a motivat să îşi dorească să participe şi în anii viitori şi să facă performanţă.

„În toţi aceşti ani am căutat să îmi stimulez creativitatea şi spiritul inovator, am pus pasiune şi am reuşit să câştig numeroase premii la concursuri“, a mai povestit tânărul de 20 de ani.

A participat la Campionatul Mondial

Ovidiu a participat de nenumărate ori la concursurile naţionale, dar şi internaţionale de modelism. „În ultimii doi ani am fost la concursurile de aeromodele, automodele şi navomodele. La primele ediţii am participat cu navomodele construite de mine şi am obţinut locul III la concursul de la Constanţa“.

Deşi navomodelele sunt mai aproape de sufletul lui Ovidiu, acesta  a reuşit să impresioneze mai mult cu aeromodelele. „Am reuşit să obţin locul I la competiţiile de la Sibiu şi Dej în 2008. Am particiat cu ele la secţiunile aeromodele pilotate cu telecomada şi lupte cu aeromodele captive. Anul trecut am reuşit să mă calific la Campionatul Mondial care s-a desfăşurat la Suceava şi m-am clasat pe locul al II-lea la secţiunea aeromodele“, a mai spus Ovidiu Vornicu.

Procurarea materialelor este o provocare

În atelierul său, băcăuanul deţine adevărate amintiri care reprezintă machetele de la toate concursurile la care a fost prezent. Cea mai mare atenţie cade pe navomodelele construite în miniatură. Tânărul admite că toate machetele sunt greu de construit, iar montarea lor necesită foarte multă fizică şi cunoştinţe tehnice.

De asemenea, mai recunoaşte deschis că materialele din care sunt montate navomodelele sunt costisitoare şi greu de procurat. „Am făcut machete din placaje şi materiale refolosibile, găsite prin clubul şcolii, iar pe unele le-am cumpărat chiar de pe piaţa neagră. Motoraşele sunt foarte scumpe. Preţul lor de achiziţie ajunge şi la 1.000 de euro“, ne-a spus Ovidiu.

Tânărul visează acum să devină inginer şi să construiască nave adevărate, dar până atunci se va concentra pe concursurile naţionale şi internaţionale de modelism, care se vor desfăşura anul viitor.

Profil
născut. 09.04.1989, Bacău.
studii. Student în anul I la Facultatea de Inginerie Bacău.
familie. Locuieşte cu părinţii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă pentru tine modelismul?
Este pasiunea vieţii mele. Această ocupaţie îmi oferă numeroase satisfacţii şi mă face să mă simt un tănăr cu adevărat împlinit.

Care este visul tău?
Vreau să devin inginer şi să construiesc nave adevărate. Vreau să învăţ cât mai multe şi să ajung la Campionatul Mondial de modelism din 2011.

Ce-i place
Lui Ovidiu îi place să  vizioneze documentarele de la televizor despre construcţii de maşini, avioane şi alte mecanisme. Când vrea să se relaxeze, experimentează fel de fel de jocuri pe calculator sau iese în cluburi.

Ce nu-i place
Simte doar repulsie faţă de oamenii invidioşi, falşi şi mincinoşi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite