Bacău: Mitzura Arghezi, cetăţean de onoare după ce a dezvelit o statuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitzura Arghezi va primi cheia municipiului Bacău
Mitzura Arghezi va primi cheia municipiului Bacău

Iniţiativa aparţine Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor şi va fi votată mâine de consilierii locali. Fiica poetului este a 54-a personalitate care primește cheia orașului, singura "facilitate" oferită de municipalitate  

Mitzura Arghezi este propusă la titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bacău, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de mâine. Aceasta, deși viața fiicei renumitului poet național nu este legată de Bacău.

Proiectul de hotărâre, inițiat de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor, este motivat însă de faptul că Mitzura Arghezi s-a implicat, în urmă cu doi ani, în amplasarea statuii tatălui său din Cartierul CFR. Scriitorii care au iniţiat proiectul se bazează şi pe promisiunea acesteia, că va ajuta la crearea unui punct muzeistic dedicat părintelui său.

Un alt argument adus de scriitori în proiectul inițiat de ei este că bustul lui Tudor Arghezi, amplasat în fața unei școli dintr-un cartier mărginaș, "întregește ansamblul spiritual al orașului și este de o mare valoare estetică și materială". Mitzura Arghezi va deveni om de marcă al municipiului, alături de alții, a căror viață nu este legată de Bacău, precum Grigore Vieru sau Leonida Lari.

Cetățeanul de onoare, o bagatelă

Acordarea titlului de personalitate a municipiului Mitzurei Arghezi este o enigmă și pentru consilierii locali. Ei recunosc că nu au avut timp să uite pe proiectul de hotărâre, dar sunt dispuși să voteze în favoarea aprobării. "Nu prea știu ce legături are Mitzura Arghezi cu orașul nostru. Nu e obligatorie această condiție, este suficient ca un grup să-l propună", a spus consilierul George Bogatu.

El a mai precizat că acordarea unor astfel de titluri "se bagatelizează și că, cei care primesc aceste distincții sunt lăsați uitării".  Lista cu cetățenii de onoare ai Bacăului, a căror legătură cu orașul este doar tangențială, nu se oprește aici. "Voi iniția un proiect de hotărâre pentru ca și Florin Piersic să primească acest titlu, deoarece știu că s-a lansat în Bacău", ne-a spus Ilie Bârzu, un alt consilier local.

Chiar dacă în ultimii ani peste 50 de persoane au primit cheia orașului, aleșii locali au uitat complet de ei. "Nu mai știu câți sunt de toți. Oricum, nu mai mult de 10-15 cetățeni" a completat Bogatu. În municipiul Bacău singurele "avantaje", care decurg din obținerea titlului de cetățean de onoare, sunt cheia orașului și o diplomă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite