Bacau: Centrul de Transfuzii se războieşte cu Ministerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Centrul de Transfuzii se războieşte cu Ministerul
Bacau: Centrul de Transfuzii se războieşte cu Ministerul

Personalul care asigură necesarul de sânge pentru cazurile grave a fost „sărit“ de la majorările salariale.

Angajaţii Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine (CJTS) sunt la un pas să intre în grevă generală sau să se judece în instanţă cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Personalul instituţiei medicale este nemulţumit că nu a beneficiat de majorările salariale aplicate anul acesta cadrelor medicale din spitale.

„La toate memoriile ni s-a spus că nu sunt fonduri suficiente la Minister. O asistentă în spital are un salariu de 1.300 de lei, iar la noi un cadru mediu este plătit cu 1.000 de lei“, a declarat Camelia Enăşel, lider sindical la CJTS. În timp ce cadrele medicale din spitale au primit în 2009 bani în plus la salariu, personalul din centrele de transfuzii a înregistrat scăderi considerabile ale veniturilor lunare.

„Ne-am trezit cu trei sporuri tăiate, care s-au concretizat într-o micşorare a salariilor cu 36%. Nici orele suplimentare nu ni se mai plătesc, iar prima de stabilitate a dispărut şi ea“, a mai spus Camelia Enăşel. Sărăcia din centrele de transfuzii nu se resimte doar în zilele de salariu. Cele 13 cadre medicale ale CJTS Bacău trebuie să facă faţă zilnic lipsurilor de tot felul.

Procesul, singura soluţie

„Nu avem bani nici pentru materialele sanitare, iar investiţii nu am mai avut deloc din anii ’90 încoace. Ne-ar mai trebui frigidere pentru păstrarea sângelui şi a produselor din sânge, dar n-o să vedem curând“, a declarat Maria Avram, asistent şef la CJTS. Cadrele medicale sunt hotărâte ca, împreună cu toţi colegii din ţară, să dea în judecată Ministerul Sănătăţii.

Creşte numărul donatorilor

Numărul băcăuanilor care se hotărăsc să doneze sânge este în creştere. Dacă la începutul anului media zilnică a donatorilor nu depăşea 20, în ultima perioadă numărul acestora a trecut de 30. Pentru o singură donare, băcăuanii primesc bonuri valorice în suma totală de 58,1 lei, tichete ce nu pot fi folosite decât pentru cumpărarea de produse alimentare. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite