Mii de copii leagă cartea de gard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proverbul „Cine are carte, are parte“ nu mai are trecere la elevi, care preferă să-şi câştige traiul prin muncă, decât să-şi tocească coatele de bănci.

Ionuţ Colbu, din localitatea Blăgeşti, ar trebui să fie la şcoală, în clasa a VII-a. De când a dat colţul ierbii, copilul s-a lăsat de carte şi merge cu vitele la păscut. „Trebuie să aibă grijă cineva şi de ele. Eu aş fi vrut să mă ţin de şcoală, dar ai mei nu mai au bani. Cineva trebuie să-i ajute“, a spus băiatul.

„Au luat familii întregi la muncă“

Ionuţ nu este singurul copil din sat care se sacrifică pentru a întregi veniturile familiei. În fiecare an, imediat ce încep muncile agricole, aproape toţi copiii buni de muncă din zonele sărace ale judeţului lipsesc de la şcoală pentru a munci în agricultură.

„De exemplu, miercuri au absentat de la evaluarea naţională 18 elevi. Am auzit că în urmă cu două săptămâni au venit în satul Poiana Negustorului două autocare. Au luat familii întregi şi le-au dus în Brăila, la muncă. Se mai întorc când dă frigul“, explică Vasile Vişan, directorul şcolii din localitatea Valea lui Ion. Anul trecut, în judeţul Bacău s-au înregistrat 905 cazuri de abandon şcolar, cele mai multe sunt la nivel gimnazial şi liceal.

„Cauzele care-i determină pe elevi să renunţe la cursuri sunt lipsa alimentelor, a hainelor şi rechizitelor. Mai sunt şi cauze de ordin socio-familial, cum ar fi familii dezorganizate, incomplete, munca în străinătate sau alcoolismul“, explică Claudia Merticaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

De la chiul la abandon nu e decât un pas

Cei mai mulţi elevi care renunţă la şcoală încep prin a chiuli tot mai des de la cursuri. Din 89.253 de elevi înscrişi la începutul acestui an şcolar, 4.307 au situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului I din cauza absenţelor.

„Potrivit legii, elevii din clasele a IX-a şi a X-a au dreptul ca până la sfârşitul anului şcolar să-şi reglementeze situaţia. Abia atunci vor fi declaraţi repetenţi sau nu. Din propria experienţă, pot să vă spun că liceenii care nu au venit până acum la ore nu o vor face nici de acum încolo“, este de părere Ion Balcan, directorul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron“ Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite