Mii de băcăuani trimişi la pat de virozele respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie consultă cel puţin 20 de băcăuani cu afecţiuni pulmonare
Medicii de familie consultă cel puţin 20 de băcăuani cu afecţiuni pulmonare

În ultimele zile au fost internaţi sute de pacienţi cu afecţiuni pulmonare. De vină este încălzirea vremii, care a favorizat înmulţirea viruşilor. Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până în 4 ani şi persoanele peste 65 de ani.

Tot mai mulţi băcăuani apelează la ajutor de specialitate pentru a scăpa de tuse sau febră. Dacă în luna ianuarie, numărul persoanelor care erau diagnosticate cu bronşite sau pneumonii se ridica la cel mult 500 pe săptămână, în februarie cifra a crescut alarmant. Numai în ultimele şapte zile 1.340 de persoane de toate vârstele au fost diagnosticate cu afecţiuni respiratorii.

„Într-o săptămână am avut 168 de internări. Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până în 4 ani şi persoanele peste 65 de ani“, ne-a spus Marinela Pascu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău. La Spitalul de Pediatrie internările sunt pe ordinea de zi.

A trecut valul de porcină

„Avem cel puţin 10 sau chiar 15 internări în rândul copiilor cu laringite şi bronşite pe zi. De asemenea, avem cel puţin 20 de consultaţii zilnic. Mai grav este că, în perioada imediat următoare, ne aşteptăm ca numărul bolnavilor să crească din cauza oscilaţiilor de temperatură“, a precizat Aurelia Ţaga, director medical la Spitalul de Pediatrie din Bacău. Medicii de familie sunt şi ei luaţi cu asalt de către bolnavi.

„De dimineaţă până la prânz am consultaţii la foc aprins. Multă lume s-a îmbolnăvit din cauza vremii schimbătoare. Nu trece zi fără să am 20 de pacienţi cu sinuzite sau laringite“, ne-a spus Luminiţa Munteanu, medic de familie.

Singura veste bună în această perioadă este că virusul gripei porcine pare să se fi liniştit. În ultimele două săptămâni nu a mai fost diagnosticat niciun pacient cu temuta boală. „Nu am mai avut cazuri de băcăuani infectaţi cu A H1N1. E greu de spus dacă nu se vor crea din nou focare. Vom vedea“, ne-a spus Aura Creţu, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău. Cadrele medicale recomandă băcăuanilor o igienă strictă şi măsuri speciale de protecţie. „Să evite aglomeraţiile, iar de la primele simptome copiii să fie scoşi din colectivitate“, a mai precizat Aurelia Ţaga.

Mariana Lungu, CROITOREASĂ: Când sunt răcită beau un ceai şi stau în casă. Evit contactul cu persoanele străine.

Mircea Pintilie, MUNCITOR CONSTRUCTOR: Ţi-e frică să mergi cu autobuzul la cât de bolnavă este lumea în ultima vreme. Imediat poţi lua o viroză.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite