Bacau: PORTRET: Delia Zaharia: Micuţa sirenă cu voinţă de oţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa abia înscrisă în clasa I a făcut în acest an o alegere dificilă pentru mulţi adulţi: s-a mutat din Piatra Neamţ în Bacău pentru a se dedica sportului.

Delia a luat primele lecţii de înot la începutul acestui an, în luna ianuarie. Atunci, fetiţa de şapte ani a mers mai mult constrânsă decât din proprie iniţiativă. „M-a convins domnul profesor. Mi-a spus că nu este greu, numai să vreau. Am intrat în apă şi mi-a plăcut foarte mult“, spune Delia Anamaria Zaharia. În câteva luni, bălăceala s-a transformat în antrenamente serioase, fiindcă profesorii fetei au observat imediat agilitatea sportivei de-o şchioapă.


A făcut naveta între Piatra Neamţ şi Bacău


Fiindcă în Piatra Neamţ nu existau condiţiile propice pentru ca Delia să se poată antrena, fata şi-a convins familia să facă naveta la Bacău, unde există un lot de nataţie puternic. Totuşi, înainte de a face o schimbare importantă, familia Zaharia a mers şi s-a consultat cu un specialist. Antrenoarea lotului de nataţie din Bacău, Sanda Ştefănescu, le-a dat părinţilor confirmarea de care aveau nevoie: Delia este un talent înnăscut.


„Toată vara am făcut naveta în Bacău. Zilnic veneam cu părinţii cu maşina din Piatra Neamţ pentru a mă antrena. Era obositor, dar când ajungeam la bazin, uitam de toate“, povesteşte Delia ce eforturi a făcut în perioada verii. Înscrierea în clasa I a provocat dezbateri în familia Zaharia, fiindcă nicio şcoală din Piatra Neamţ nu-i putea oferi Deliei condiţii pentru antrenamente. După ce s-au consultat îndelung, Adrian şi Marinela Zaharia au hotărât să facă un sacrificiu pentru viitorul fetei lor şi au decis să o înscrie la Şcoala „Miron Costin“ din Bacău. Apoi au închiriat un apartament în oraş, unde locuiesc toată săptămâna. Doar la sfârşitul săptămânii părinţii merg acasă, la Piatra Neamţ, pentru a-i revedea pe cei dragi. „Am în fiecare zi antrenamente. Stau câte două ore în apă. Nu mi se pare foarte mult şi nici greu. Îmi place foarte mult să înot“, afirmă Delia. 


A câştigat un concurs regional de înot


La sfârşitul lunii octombrie, Delia Zaharia a participat pentru prima oară la un concurs regional de nataţie, unde s-a făcut imediat remarcată. Deşi a fost cea mai mică dintre concurenţi, fata a câştigat locul I. „Nu m-am emoţionat aproape deloc. Mi-am propus să fiu învingătoare şi să nu mă las cuprinsă de frică. M-am concentrat şi am câştigat. Începutul a fost mai greu. Cu pregătire voi ajunge şi campioană naţională“, spune Delia Anamaria Zaharia. Visul fetei de şapte ani este să obţină performanţe la fel de importante ca sportivul american Michael Phelps, multiplu campion mondial şi olimpic.

ce-i place
Deliei îi place să joace şah. Recunoaşte că este o pasiune moştenită de la tatăl ei. Fetiţei îi place muzica şi să danseze. Spune că dacă nu ar fi făcut înot, cu siguranţă ar fi acordat mai multă atenţie dansului sportiv. 

ce nu-i place
Fetiţei nu-i place să meargă cu maşina. I se face rău ori de câte ori se urcă într-un autovehicul. De asemenea, Deliei nu-i plac dulciurile şi nici mâncărurile cu multe grăsimi.  

profil
născută. 3 mai 2002, Piatra Neamţ.
studii. Elevă la Şcoala „Miron Costin“, Bacău.
familie. Este singură la părinţi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite