Medicii se pregătesc pentru vaccinarea împotriva porcinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale vor vaccina de miercuri stu-denţii, elevii, personalul sanitar, poliţiştii şi jan-darmii, dar şi bolnavii cronic.   

Medicii şcolari, dar şi cei de familie vor începe de miercuri vaccinarea împotriva virusului A H1N1. La sfârşitul săptămânii trecute, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a primit de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti 30.200 de doze de vaccin Cantgrip.


De astăzi, medicii sunt aşteptaţi să ridice dozele de vaccin. Unii dintre ei deja au luat zeci de doze şi au demarat vaccinarea. Prima etapă de imunizare este programată până pe 10 decembrie, iar cea de-a doua în luna ianuarie“, ne-a declarat Aura Creţu, director adjunct la DSP Bacău.


Vaccinul nu se
găseşte în farmacii


În judeţul Bacău au fost înregistrate până-n prezent 110 cazuri de gripă porcină. În prima etapă vor fi vaccinaţi studenţii, elevii cu vârste de peste 16 ani, personalul medical, poliţiştii şi jandarmii, dar şi bolnavii cronic sau femeile lehuze.


Vaccinul nu este obligatoriu, însă el este recomandat de către medici pentru că este o metodă de prevenire a îmbolnăvirii. Oamenii nu au de ce să se teamă de efecte secundare. Eu, de exemplu, îmi vaccinez  copilul“, a precizat Aura Creţu. Băcăuanii au în continuare dubii.


Nu sunt sigur dacă să accept acest vaccin sau nu. Mi-e frică de efecte secundare sau să nu fac chiar boala în sine“, a spus Ionuţ Stoian, student. Medicii susţin că aceste temeri nu sunt fondate. „Este un vaccin românesc foarte bun. Practic, se injectează virusul atenuat care, în contact cu corpul uman, determină stimularea anticorpilor. Astfel se creează imunizarea împotriva virusului“, a explicat Luminiţa Munteanu, medic de familie. Odată cu răcirea vremii, sute de băcăuani au ajuns la spital sau la cabinetele medicilor de familie cu viroze respiratorii grave, motiv pentru care mulţi dintre ei s-au vaccinat apoi împotriva gripei sezoniere.


Medicii spun că aceştia pot face şi vaccinul împotriva virusului A H1N1, dar numai dacă au trecut 21 de zile de la efectuarea celuilalt. „Vaccinul împotriva gripei porcine se poate administra simultan cu alte tipuri de vaccin. Cu toate acestea, trebuie respectată o perioadă de 21 de zile între injecţii. Băcăuanii trebuie să ştie că el nu se găseşte la vânzare în farmacii“, ne-a mai spus Aura Creţu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite