Masa de Paşte, pregătită din bani luaţi cu împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din suma maximă pe care o primesc, de 3.000 de lei, vârstnicii îşi rezolvă mai multe probleme: îşi iau alimente, plătesc tratamentul şi plătesc facturile restante la căldură.

Cornelia Stoica are 70 de ani şi ştie drumul către Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Bacău şi cu ochii închişi. În ultimii ani a făcut mai multe împrumuturi pentru a-şi acoperi cheltuielile de zi cu zi.

„Am cerut un nou împrumut, deşi nu l-am achitat nici pe cel anterior, am nevoie de bani pentru Paşte. Vreau să cumpăr două kilograme de carne de miel şi trebuie să merg şi la medic pentru o problemă de sănătate“, spune bătrâna.

Banii se duc pe medic

Cornelia Stoica recunoaşte că trăieşte din datorie în datorie, însă nu are altă soluţie. „Copiilor nu le cer bani. Mă descurc aşa cum pot“, a conchis băcăuanca. La ghişeele CAR-ului am găsit-o şi pe Maria Cornea. Femeia a făcut cerere pentru 2.000 de lei, dar pensia este prea mică şi a primit cu 300 de lei mai puţin.

„Aş fi vrut mai mult, dar dacă nu se poate, asta e. Am nevoie de bani să merg la doctor şi îmi prind bine şi de Paşte“, explică femeia. În luna martie, numărul pensionarilor care au solicitat un împrumut s-a dublat faţă de februarie şi a fost de patru ori mai mare faţă de ianuarie. „Luna aceasta avem deja peste 1.200 de împrumuturi, în valoare de 2,7 milioane de lei. Oamenii vin fiindcă au nevoie de bani de Paşte“, ne-a spus Mina Coşa, contabil-şef la CAR Bacău.

Pensionarii mai vor bani pentru a-şi plăti facturile restante la căldură, medicamentele, intervenţiile chirurgicale sau pentru a-şi ajutacopiii sau nepoţii. Oficialii CAR Bacău au sesizat că în ultima perioadă valorea împrumuturilor a crescut. „Cele mai multe sunt cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei. Înainte, oamenii cereau 1.000 de lei“, a mai spus Coşa.

S-au îndatorat pentru zece luni

Sumele solicitate sunt restituite în rate lunare, iar perioada de acoperire a creditului este de zece luni. Cei care nu reuşesc să plătească la timp pot solicita o prelungire a perioadei de îndatorare. Sunt însă şi pensionari pe care datoriile îi depăşesc, iar în acel moment intervine poprirea pe pensie.

„În prezent, 1.246 de pensionari din judeţul Bacău au poprire pe pensie din cauza datoriilor către Casa de Ajutor Reciproc“, ne-a spus Liviu Creţu, director la Casa Judeţeană de Pensii Bacău. Vârstnicilor li se opreşte lunar o treime din venituri, până la achitarea împrumutului contractat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite