Marian Popa este pe locul II în campania „Profesorii cu care Bacăul se mândreşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Marian Popa îşi învaţă elevii să schieze
Profesorul Marian Popa îşi învaţă elevii să schieze

Adevărul vă prezintă, începând cu 30 ianuarie, poveştile finaliştilor din campania „Profesori cu care Bacăul se mândreşte". Profesorul de matematică Marian Popa, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu",  ocupă locul 2 în Campania Adevărul, votată de cititori pe site.

Profesorul de matematică Marian Popa (43 de ani) este, înainte de toate, un dascăl, în adevăratul sens al cuvântului. Este iubit de elevi, apreciat de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu" pentru rezultatele obţinute cu elevi la concursurile naţionale. Este modest, dar lipsit de regiditatea specifică obiectului precis pe care îl predă. Şi are o particularitate, care îl deosebeşte de ceilalţi profesori: „Îşi învaţă elevii să schieze şi să iubească muntele".

Locul III în campania “Profesorii cu care Bacăul se mândreşte”. Gheorghi Iorga: ”Cel mai mare despotism posibil este tirania nemiloasă a ideilor!”


A trăit această experienţă şi cu fosta generaţie de elevi, pe care i-a luat din clasa 9-a, i-a învăţat să schieze şi le-a arătat frumuseţea munţilor din România şi din Austria, în cei patru ani de liceu. „I-am învăţat să schieze din clasa a 9-a. I-am dus în tabără la Harghita, unde au făcut primele antrenamente", a spus Marian Popa.

Parafrazându-l pe Nicolae Iorga: „Muntele te învaţă mai mult decât zece biblioteci la un loc"


Profesorul băcăuan a luat legătura cu renumiţi monitori şi antrenori români de schi, de renume mondial, din zona în care s-au antrenat cunoscute campioane ca Eva Tofalvi sau Edith Micloş. După ce elevii au învăţat să schieze destul de bine, profesorul a organizat şi tabere în munţii din Austria. „Am organizat tabere de schi în Munţii Apuseni dar şi în Austria, la Villach. Stăm câte 9 zile la schi. Îi duc dimineaţa la ora 10 pe pârtie şi îi iau înapoi, la 16.00.  Este foarte important pentru un tânăr să facă mişcare, să respire aer curat pentru a-şi face o viziune sănătoasă asupra vieţii. Muntele contează foarte mult, poate mai mult decât statul (n.r tocitul) în bibliotecă", a mai spus Marian Popa, parafrazând-ul în idee pe marele istoric Nicolae Iorga. Dascălul băcăuan vrea să-i înveţe să schieze şi pe „bobocii" la care este diriginte din acest an.

Viorel Cruceanu este pe locul IV în campania „Profesorii cu care Bacăul se mândrește“


Olimpici la matematică pe bandă rulantă

Profesorul băcăuan crede că matematica formează carectere puternice şi dezvoltă inteligenţa, înţeleasă ca şi capacitate de rezolvare a problemelor.
„Matematica formează caractere, te învaţă să abordezi orice problemă a vieţii. Sunt puţini copii care fac matematică de performanţă şi continuă tot cu matematica. Dar această ştiinţă îi ajută pentru tot restul vieţii", crede Marian Popa.

Lucian Șerban este pe locul V în campania „Profesorii cu care Bacăul se mândrește“

Profesorul de la „Vrănceanu" vorbeşte puţin despre rezultate. Cu greu se decide să numească câţiva din elevii cu care a obţinut rezultate remarcabile. „Am avut mai mulţi elevi care au ajuns în faza naţională a olimpiadei de matematică. Aş aminti de Eduard Marinescu, care a luat mai multe premii naţionale. El a luat medalie de aur, locul II şi acum este student la matematică în Bucureşti. I-aş aminti şi pe alţi participanţi la olimpiada de matematică pe ţară: pe Smaranda Polojan, Maria Burlacu, Iulia Breban, Fodor Dan sau Toma Şova", a mai spus profesorul de matematică Marian Popa.

Coautor al manualului de matematică de clasa a X1-a

Profesorul Marian Popa are la activ şi contribuţii la articole cu caracter metodic şi ştiinţific. A publicat probleme originale în revista „Să înţelegem matematica" dar şi în „Milenium". Este coautor la manualul de clasa a XI-a aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării dar şi realizatorul cărţii „Concursul interjudeţean de matamatică „Gh. Vrănceanu". Este implicat în proiectul Leonardo da Vinci: „Teaching methods in English" din ultimii ani dar şi în organizarea Concursului interjudeţean de matematică „Gh. Vrănceanu" ediţiile 2003, 2004, 2005.

Intră pe  bacau.adevarul.ro pentru a afla ultimele ştiri din oraş.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite