Bacău: Lorena Cucu scrie poeme în limba franceză (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Lorena Cucu scrie poeme în limba franceză (PORTRET)
Bacău: Lorena Cucu scrie poeme în limba franceză (PORTRET)

A compus primele versuri la 7 ani, iar la 13 ani a publicat poeme în proză în revistele din Franţa. Băcăuanca lucrează acum la primul ei volum.

Lorena a început să scrie versuri în primul an de şcoală, iar ceea ce o inspira atunci pe copilă erau poveştile pe care mama ei i le citea seară de seară. „M-am apucat de scris poezii în clasa I, iar în clasa a II-a învăţătoarea mi-a publicat prima mea poezie în revista şcolii. Îmi plăcea foarte mult atunci să scriu poezii despre lumea copilăriei“, a spus adolescenta. Lorena este o fire prietenoasă şi mereu veselă.

Ajunsă acum la o vârstă la care majoritatea adolescenţilor se arată preocupaţi mai degrabă de aspectul lor exterior, Lorena Cucu îşi petrece multe nopţi împletind versuri în rime. Poemele sale au fost premiate de multe ori până acum şi au apărut în culegeri de versuri.

„În ultimii ani, am avut scrieri în cel puţin cinci volume de poezie şi proză. Am participat opt ani consecutiv la concursuri judeţene şi interjudeţene de poezie şi de fiecare dată am obţinut câte un premiu. «Dintre sute de catarge» sau «Natura verde» sunt doar câteva dintre tradiţionalele concursuri la care am participat“, a precizat adolescenta.

Operele ei au fost apreciate în Franţa

Talentul şi experienţa au ajutat-o să câştige şi un concurs peste hotare, cu cu poemul în proză „Vise ascunse între două pături“ („Reves cachees entre deux couvertures“). „În urmă cu doi ani, în Franţa, am primit premiul II şi o medalie la  Concursul Internaţional de Proză în limba franceză“, a adăugat fata, care-şi găseşte inspiraţia în opera eminesciană. „L-am citit mult pe Eminescu, iar opera lui mă urmăreşte şi mă inspiră de cele mai multe ori la concursuri. Scrierile mi-au fost publicate şi în revistele de specialitate din Franţa“, a completat Lorena.

Acum scrie atât în limba română, cât şi în cea franceză, iar temele preferate sunt cele filosofice. A publicat zeci de poeme în proză în revista de creaţie literară „Catharsis“ din Bacău, iar printre creaţiile sale se numără „Apus sângeriu“, „Eminescu“, „Speranţă albastră“, „Copilărie apusă“ şi „Târziu“. Adolescenta speră să scoată pe piaţă, anul viitor, propriul ei volum de poezii.

Dreptul, opţiunea pentru viitor

Trecerea la liceu a maturizat-o şi, firesc, a determinat-o să trateze şi alte teme în versurile sale. „Imaginaţia, spaţiul şi timpul, şi mai ales speranţa, toate mă ajută atunci când scriu versuri. Acum vreau să abordez şi alte teme în poemele pe care le scriu, teme care sunt specifice vârstei mele“, a explicat Lorena. Deşi scrisul reprezintă marea sa pasiune, adolescenta nu se gândeşte să-şi câştige existenţa doar ca artistă. „Vreau să studiez Dreptul pentru că-mi doresc un job bine plătit, pentru a fi independentă din punct de vedere financiar“, a încheiat adolescenta.

întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales să scrii poeme în limba franceză?

Pentru că o stăpânesc foarte bine şi este o limbă care aduce mereu ceva nou. Mi se pare că are o tonalitate şi o muzicalitate aparte.  

Cum te ajută poezia?

Scrisul mă relaxează foarte mult. De fiecare dată când compun versuri, simt că mă descarc de toate lucrurile mai puţin frumoase, care ajung la un moment dat să mă apese.

ce nu-i place

Adolescentei nu-i plac doctorii care cer bani bolnavilor şi nici oamenii care nu ştiu să se bucure de viaţă.

ce-i place

Aurorele boreale şi cele şapte minuni ale lumii antice îi captează mereu atenţia. Adolescenta preţuieşte viaţa pentru că, spune ea, este frumoasă şi imprevizibilă, ca o roată de noroc.

profil

născută. 03 iunie 1994, Bacău.

studii. Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“.

familie. Locuieşte cu părinţii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite