Bacau: PORTRET: Loredana Buduroi: Dascălul care face artă din goblenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: PORTRET: Loredana Buduroi: Dascălul care face artă din goblenuri
Bacau: PORTRET: Loredana Buduroi: Dascălul care face artă din goblenuri

Învăţătoarea „desenează" pe pânză cu ac şi aţă. Timp de un deceniu a cusut zeci de tablouri şi îi învăţă şi pe elevii săi tainele acestei arte.

ânăra a fost iniţiată în arta goblenului de bunica sa şi, ajutată de aceasta, a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit primul tablou. „Primul meu goblen l-am cusut la vârsta de 10 ani şi măsura doar cinci centimetri. Acum, am în colecţia mea şi goblenuri care măsoară 40 de centimetri", a declarat Loredana Buduroi.

Timpul a transformat-o într-o împătimită a goblenurilor, nu de puţine ori lucrând la mai multe tablouri de-odată. „Sunt pasionată de goblenuri. Lucrez doar din cele cu diagramă. Acum am în lucru trei tablouri, pe care sper să le termin în viitoarele şase luni", a explicat tânăra.

Coase goblenuri cu teme filosofice

Fiecare goblen dintre cele lucrate de Loredana are povestea lui, fie că este vorba despre peisaje, portrete, icoane sau desene cu teme florale. „Idila lebedelor", „Micuţa balerină", „Noapte de iarnă" sau „Vraja mării" sunt doar câteva dintre tablourile în care zeci de nuanţe au fost amestecate cu îndemânare.

Goblenul care i-a dat cele mai crunte dureri de cap a fost un peisaj de iarnă, în care a trebuit să-şi pună tot talentul la bătaie pentru a evidenţia zăpada şi gheaţa. „Îmi aduc aminte că am lucrat la acel tablou un an. Îmi petreceam ore întregi în faţa acului şi a firelor de aţă, întrucât era mai greu de lucrat cu zece nuanţe de albastru. În plus, goblenul era de dimensiuni foarte mari", a mai povestit băcăuanca. Loredana nu a făcut din această pasiune o profesie, dar recunoaşte deschis că a mai şi vândut din goblenurile cusute cunoştinţelor ei.

„Am vândut goblenuri colegilor, dar şi rudelor sau prietenilor. Aici, în ţară preţul lor este mic în comparaţie cu cât valorează pe piaţa din afară. Nu fac din asta o sursă de venit, dar îmi prind bine nişte bănuţi în plus", a adăugat tânăra.

Îi învaţă pe cei mici să coase

Învăţătoarea vrea ca şi tinerele generaţii să cunoască această artă pe pânză, cu acul şi aţa. Ea îi învaţă acum şi pe elevii săi de clasa a III-a cum să lucreze goblenurile şi speră ca, într-o bună zi, joaca de moment a micuţilor să se transforme într-o pasiune.

„La orele de educaţie tehnologică sau «lucru manual», cum mai sunt numite, fetiţele dar şi băieţii învaţă să coasă pe pânză. Mulţi dintre ei sunt entuziasmaţi şi creativi chiar", a încheiat învăţătoarea. Cea mai mare provocare în arta goblenului este aceea de a face să dispară diferenţa între faţa şi dosul lucrării, iar dascălul a reuşit cu tehnica ei să rezolve şi acest aspect.

întrebare şi răspuns
Ce simţiţi atunci când coaseţi?
Atunci când lucrez la un goblen simt o mare linişte interioară. Când cos, uit de timp şi de tot ceea ce este în jurul meu.

ce-i place
Îi place foarte mult să meargă în excursii. De asemenea, îi place să vizioneze concursurile de patinaj artistic şi îndrăgeşte baletul. 

ce nu-i place
Loredanei nu-i place fotbalul. Nu suportă să fie minţită şi regretă că nu are suficient timp pentru a coase mai mult pe pânză.

profil
născută. 6 iulie 1978, Bacău.
studii. Studentă în anul II la Psihologie, Universitatea „Spiru Haret“.
familie. Căsătorită, are un copil.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite