Locuitorii Bacăului nu vor scăpa de combinatul chimic Amurco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenția Regională de Protecția Mediului este decisă să mai acorde o șansă societății. Amurco va primi autorizația de mediu în ciuda protestelor făcute de sute de băcăuani în ultimile săptămâni

„Războiul" pornit între locuitorii municipiului Bacău și combinatul de îngrășăminte chimice Amurco încă de la începutul acestui an va fi mutat în sălile de Tribunal. Decizia Agenției Regionale de Protecția Mediului (ARPM) Bacău de a elibera autorizația de mediu combinatului nu-i sperie pe protestatari.

Aceștia sunt deciși să scape de poluarea din oraș și să conteste autorizația în instanță. Hotărârea finală o vor lua însă abia luni. Atunci, Tribunalului Bacău se va pronunța cu privire la admiterea sau nu a solicitării de suspendare a avizului favorabil emis către Amurco, încă de la începutul acestei luni, de către Administraţia Bazinală de Apă Siret. „Dacă luni vom primi câștig de cauză Amurco nu va mai avea voie să funcționeze. Dacă avizul acordat de cei de la Apele Siret nu va fi anulat atunci suntem deciși să contestăm autorizația emisă de ARPM. Practic, ARPM-ul s-a bazat în acordarea autorizației pe avizul emis de Apele Siret", a spus Nicoleta Bichescu, unul dintre reprezentanții Grupului „Închideți Amurco! Opriți poluarea".

Vinovată de poluare este istoria

Comisia din cadrul ARPM și-a dat deja acordul în ciuda protestelor formulate de băcăuani pentru acordarea autorizației de mediu. Instituția așteaptă însă decizia Tribunalului Bacău și, dacă aceasta va fi în favoarea Amurco, până la mijlocul lunii martie combinatul va avea toate aprobările pentru a-și desfășura activitatea în mod legal. „Am impus niște limite de poluare mult mai mici la coșurile societății, unele sunt de două sau chiar trei ori mai reduse. Dacă nu intervin alte condiții sau alte situații, mai ales că autorizația de la Ape a fost contestată în instanță, peste 30 de zile trebuie să eliberăm autorizația", a explicat Paul Toderică, director ARPM Bacău.

Conducerea combinatului chimic a dezvăluit însă în premieră la discuțiile avute cu ARPM și protestatarii că locuitorii orașului suferă acum din cauza unor decizii istorice. „Acest combinat trebuia să fie la Tecuci și nu la Bacău însă, acum mai bine de 30 de ani , când a fost construit, au fost foarte puține persoane care s-au împotrivit. Amplasamentul lui nu este cel mai fericit", a spus Neculai Mihai, directorul Amurco.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite